Resveratrol is een antioxidant die vooral aanwezig is in de pitten, steeltjes en schillen van druiven, noten, cacao en sommige bessen.
Resveratrol is een sterke antioxidant die behoort tot de
polyfenolen. Dat zijn stoffen die voorkomen in
onder andere groenten en fruit en deel uitmaken van hun natuurlijk
afweermechanisme.
Resveratrol als voedingssupplement wordt soms
genomen vanwege een mogelijke antioxiderende en anti-verouderende
werking en een mogelijke bescherming van het hart en de hersenen
(2-10). Dat moet nog bevestigd worden met verder onderzoek.
Resveratrol wordt makkelijk opgenomen door het lichaam, maar de actieve vorm in het lichaam is laag omwille van de snelle afbraak door het lichaam.
Tot op heden ontbreken nog studies bij mensen over de toepassing van resveratrol bij kanker(behandeling). Er zijn enkele studies op dieren en op cellen in laboratoria die suggereren dat resveratrol een antikankereffect heeft (11-15). Vanuit het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Daardoor is er onvoldoende bewijs dat dit klinisch relevant is. Er is nood aan degelijk onderzoek alvorens resveratrol aan te raden tijdens kankerbehandelingen. Er is op dit moment dus onvoldoende bewijs om aan te geven dat resveratrol kanker zou genezen
Resveratrol zou volgens een beperkt aantal studies bij dieren of cellen in laboratoria een verzachtend effect kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen.
Dit soort onderzoek vraagt ook eerst om verdere bevestiging bij mensen voor we hier conclusies kunnen trekken. Er is op dit moment dus onvoldoende bewijs dat resveratrol helpt bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van resveratrol bij het voorkomen van kanker nagaan.
Resveratrol wordt algemeen erkend als veilig. Voedingssupplementen op basis van resveratrol worden over het algemeen goed verdragen.
Bij hoge doses kunnen milde tot matige maagdarmproblemen en diarree optreden (19, 20). Huiduitslag kan voorkomen na gebruik van een cosmetische crème met resveratrol (21).
Personen met hormoonafhankelijke kankers moeten voorzichtig zijn omdat resveratrol oestrogeenachtige eigenschappen vertoont die mogelijk kunnen leiden tot de stimulatie van kankercellen (22). Dit moet echter ook nog verder bewezen worden.
Resveratrol heeft een mogelijk bloedverdunnend effect. Het kan het bloedingsrisico verhogen (23, 24).