Resveratrol

Resveratrol

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een antioxidant die vooral aanwezig is in de pitten, steeltjes en schillen van druiven, noten, cacao en sommige bessen.

    • De schillen bevatten de hoogste concentratie resveratrol en rode druiven zijn een betere bron dan witte druiven (1, 2).
    • Naast de aanwezigheid in druiven, noten, cacao en sommige bessen, kan resveratrol ook in supplementvorm voorkomen onder de vorm van capsules.
    • Ook wijn bevat resveratrol. Omwille van de negatieve effecten van alcohol is het echter niet verstandig om wijn als bron van resveratrol te zien.

Gebruik van resveratrol als voedingssupplement

Resveratrol is een sterke antioxidant die behoort tot de polyfenolen. Dat zijn stoffen die voorkomen in onder andere groenten en fruit en deel uitmaken van hun natuurlijk afweermechanisme.
Resveratrol als voedingssupplement wordt soms genomen vanwege een mogelijke antioxiderende en anti-verouderende werking en een mogelijke bescherming van het hart en de hersenen (2-10). Dat moet nog bevestigd worden met verder onderzoek.

Resveratrol wordt makkelijk opgenomen door het lichaam, maar de actieve vorm in het lichaam is laag omwille van de snelle afbraak door het lichaam.

Wat zijn de toepassingen van resveratrol bij kanker (behandeling?)

Behandeling van kanker

Tot op heden ontbreken nog studies bij mensen over de toepassing van resveratrol bij kanker(behandeling). Er zijn enkele studies op dieren en op cellen in laboratoria die suggereren dat resveratrol een antikankereffect heeft (11-15). Vanuit het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Daardoor is er onvoldoende bewijs dat dit klinisch relevant is. Er is nood aan degelijk onderzoek alvorens resveratrol aan te raden tijdens kankerbehandelingen. Er is op dit moment dus onvoldoende bewijs om aan te geven dat resveratrol kanker zou genezen

Behandeling van nevenwerkingen van kankerbehandelingen

Resveratrol zou volgens een beperkt aantal studies bij dieren of cellen in laboratoria een verzachtend effect kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen.

    • Resveratrol zou bescherming bieden van normale cellen tegen ioniserende stralingen, bijvoorbeeld tijdens behandeling van long- en darmkanker (7, 12, 16, 17).
    • Andere studies bij dieren en cellen van dieren toonden een verlichting van de otoxiteit (gehoorschade) ten gevolge van cisplatine (een cytostaticum) (18).

Dit soort onderzoek vraagt ook eerst om verdere bevestiging bij mensen voor we hier conclusies kunnen trekken. Er is op dit moment dus onvoldoende bewijs dat resveratrol helpt bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen.

Kanker voorkomen

Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van resveratrol bij het voorkomen van kanker nagaan.

Is resveratrol veilig?

Nevenwerkingen

Resveratrol wordt algemeen erkend als veilig. Voedingssupplementen op basis van resveratrol worden over het algemeen goed verdragen.

Bij hoge doses kunnen milde tot matige maagdarmproblemen en diarree optreden (19, 20). Huiduitslag kan voorkomen na gebruik van een cosmetische crème met resveratrol (21).

Interacties met kankerbehandelingen

Personen met hormoonafhankelijke kankers moeten voorzichtig zijn omdat resveratrol oestrogeenachtige eigenschappen vertoont die mogelijk kunnen leiden tot de stimulatie van kankercellen (22). Dit moet echter ook nog verder bewezen worden.

Andere interacties

Resveratrol heeft een mogelijk bloedverdunnend effect. Het kan het bloedingsrisico verhogen (23, 24).

  • Je kan het gebruik van resveratrol best stopzetten voor een operatie, omwille van verhoogd bloedingsgevaa
  • Neem je antistollingsmedicatie (‘bloedverdunners’) of anti-bloedplaatjesmedicatie? Ook dan moet je aandachtig zijn bij een combinatie met resveratrol en dit melden aan je arts.

Geraadpleegde databanken:

  1. Complementary and Alternative Medicine for Cancer (CAM-Cancer), Noorwegen. www.cam-cancer.org. CAM Cancer is niet verantwoordelijk voor de vertaling van hun informatie.
  2. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC), Verenigde Staten. www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/symptom-management/integrative-medicine/herbs/search 

Referenties artikels

  1. Hall SS. Longevity research. In vino vitalis? Compounds activate life-extending genes. Science. 2003;301(5637):1165.
  2. Zhang LX, Li CX, Kakar MU, Khan MS, Wu PF, Amir RM, et al. Resveratrol (RV): A pharmacological review and call for further research. Biomed Pharmacother. 2021;143:112164.
  3. Dzator JSA, Howe PRC, Coupland KG, Wong RHX. A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Trial of Resveratrol Supplementation for Prophylaxis of Hormonal Migraine. Nutrients. 2022;14(9).
  4. Storgaard JH, Løkken N, Madsen KL, Voermans NC, Laforêt P, Nadaj-Pakleza A, et al. No effect of resveratrol on fatty acid oxidation or exercise capacity in patients with fatty acid oxidation disorders: A randomized clinical cross-over trial. J Inherit Metab Dis. 2022;45(3):517-28.
  5. Pecoraro L, Zoller T, Atkinson RL, Nisi F, Antoniazzi F, Cavarzere P, et al. Supportive treatment of vascular dysfunction in pediatric subjects with obesity: the OBELIX study. Nutr Diabetes. 2022;12(1):2.
  6. Ali Sangouni A, Abdollahi S, Mozaffari-Khosravi H. Effect of resveratrol supplementation on hepatic steatosis and cardiovascular indices in overweight subjects with type 2 diabetes: a double-blind, randomized controlled trial. BMC Cardiovasc Disord. 2022;22(1):212.
  7. Moutabian H, Majdaeen M, Ghahramani-Asl R, Yadollahi M, Gharepapagh E, Ataei G, et al. A systematic review of the therapeutic effects of resveratrol in combination with 5-fluorouracil during colorectal cancer treatment: with a special focus on the oxidant, apoptotic, and anti-inflammatory activities. Cancer Cell Int. 2022;22(1):142.
  8. Turner RS, Thomas RG, Craft S, van Dyck CH, Mintzer J, Reynolds BA, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of resveratrol for Alzheimer disease. Neurology. 2015;85(16):1383-91.
  9. Farzaei MH, Rahimi R, Nikfar S, Abdollahi M. Effect of resveratrol on cognitive and memory performance and mood: A meta-analysis of 225 patients. Pharmacol Res. 2018;128:338-44.
  10. Thaung Zaw JJ, Howe PRC, Wong RHX. Long-term resveratrol supplementation improves pain perception, menopausal symptoms, and overall well-being in postmenopausal women: findings from a 24-month randomized, controlled, crossover trial. Menopause. 2020;28(1):40-9.
  11. Jakobušić Brala C, Karković Marković A, Kugić A, Torić J, Barbarić M. Combination Chemotherapy with Selected Polyphenols in Preclinical and Clinical Studies-An Update Overview. Molecules. 2023;28(9).
  12. Wu XY, Zhai J, Huan XK, Xu WW, Tian J, Farhood B. A Systematic Review of the Therapeutic Potential of Resveratrol During Colorectal Cancer Chemotherapy. Mini Rev Med Chem. 2022.
  13. Ren B, Kwah MX, Liu C, Ma Z, Shanmugam MK, Ding L, et al. Resveratrol for cancer therapy: Challenges and future perspectives. Cancer Lett. 2021;515:63-72.
  14. Chen Y, Tseng SH, Lai HS, Chen WJ. Resveratrol-induced cellular apoptosis and cell cycle arrest in neuroblastoma cells and antitumor effects on neuroblastoma in mice. Surgery. 2004;136(1):57-66.
  15. Paller CJ, Rudek MA, Zhou XC, Wagner WD, Hudson TS, Anders N, et al. A phase I study of muscadine grape skin extract in men with biochemically recurrent prostate cancer: Safety, tolerability, and dose determination. Prostate. 2015;75(14):1518-25.
  16. Agbele AT, Fasoro OJ, Fabamise OM, Oluyide OO, Idolor OR, Bamise EA. Protection Against Ionizing Radiation-Induced Normal Tissue Damage by Resveratrol: A Systematic Review. Eurasian J Med. 2020;52(3):298-303.
  17. Feng Y, Zhou J, Jiang Y. Resveratrol in lung cancer- a systematic review. J buon. 2016;21(4):950-3.
  18. Alsaikhan F, Jasim SA, Margiana R, Opulencia MJC, Yasin G, Hammid AT, et al. Recent update on the protective potentials of resveratrol against cisplatin-induced ototoxicity: a systematic review. Curr Med Chem. 2023.
  19. Brown VA, Patel KR, Viskaduraki M, Crowell JA, Perloff M, Booth TD, et al. Repeat dose study of the cancer chemopreventive agent resveratrol in healthy volunteers: safety, pharmacokinetics, and effect on the insulin-like growth factor axis. Cancer Res. 2010;70(22):9003-11.
  20. la Porte C, Voduc N, Zhang G, Seguin I, Tardiff D, Singhal N, et al. Steady-State pharmacokinetics and tolerability of trans-resveratrol 2000 mg twice daily with food, quercetin and alcohol (ethanol) in healthy human subjects. Clin Pharmacokinet. 2010;49(7):449-54.
  21. Degraeuwe A, Jacobs MC, Herman A. Allergic contact dermatitis caused by resveratrol in a cosmetic cream. Contact Dermatitis. 2020;82(6):412-3.
  22. Gehm BD, McAndrews JM, Chien PY, Jameson JL. Resveratrol, a polyphenolic compound found in grapes and wine, is an agonist for the estrogen receptor. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997;94(25):14138-43.
  23. Pace-Asciak CR, Hahn S, Diamandis EP, Soleas G, Goldberg DM. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: implications for protection against coronary heart disease. Clin Chim Acta. 1995;235(2):207-19.
  24. Bertelli AA, Giovannini L, Giannessi D, Migliori M, Bernini W, Fregoni M, et al. Antiplatelet activity of synthetic and natural resveratrol in red wine. Int J Tissue React. 1995;17(1):1-3.

Ben je niet op de goede plaats?