Alles over kanker

Alles over kanker

Om kanker te bestrijden, is het essentieel om de ziekte zo goed mogelijk te begrijpen en de juiste informatie te krijgen. Op onze website vind je betrouwbare medische en wetenschappelijke informatie van algemene aard. De informatie die we als Stichting tegen Kanker verstrekken, via welk kanaal dan ook, wordt altijd zorgvuldig en wetenschappelijk gecontroleerd door experts en oncologen.

WAT IS KANKER?

Je kunt kanker krijgen als de werking van bepaalde lichaamscellen wordt verstoord.

Ons lichaam maakt nieuwe cellen aan om te groeien en beschadigde of verouderde cellen te vervangen. Daarbij kan iets misgaan. Soms faalt het beschermingssysteem om schade aan cellen te herstellen. Dan gaan bepaalde cellen zich chaotisch vermenigvuldigen en kan er een gezwel of tumor ontstaan. Die kan goedaardig of kwaadaardig zijn.

Heb je een kwaadaardige tumor, dan zullen de cellen zich afwijkend gedragen. Het gezwel groeit en de kankercellen kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen. Daar kunnen ze ook groeien of uitzaaien.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN KANKER

Kanker is een verzamelnaam voor veel verschillende ziekten. Hoe kanker ontstaat, verschilt per persoon, de evolutie ervan en de behandeling verschillend. Maar alle kankers hebben iets met elkaar gemeen: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen.