Knoflook (allium sativum) is een bolgewas uit de allium of uienfamilie en wordt gebruikt in keukenbereidingen.
Het gebruik van knoflook met gezondheidsdoeleinden gaat al ver terug: verschillende beschavingen hebben aan knoflook genezende eigenschappen toegeschreven, zoals weerstandsverhogende of antibacteriële eigenschappen (3).
Over de toepassing van knoflook bij kanker(behandelingen) verschenen vooral studies rond het verband tussen knoflook en het voorkomen van kanker.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van knoflook bij de behandeling van kanker nagaan.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van knoflook bij de behandeling van nevenwerkingen van kankerbehandelingen nagaan.
Heel wat studies onderzochten of er een verband is tussen knoflook en het risico op verscheidene kankers.
Knoflook als voedingsmiddel (tot 4 g/dag) wordt in het algemeen als veilig beschouwd.
In hoge doses kan knoflook:
Er is tot op heden geen bewijs van nadelige effecten van knoflook bij kankerbehandelingen. Er zijn enkele aanwijzingen uit labo-experimenten dat knoflook in hoge dosissen de toxiciteit (giftigheid) van bepaalde kankerbehandelingen zoals docetaxel zou verhogen (2, 27).