Carnitine is de algemene term voor verschillende chemische verbindingen, waaronder L-carnitine, acetyl-L-carnitine en propionyl-L-carnitine. Het is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam (1). Het wordt gemaakt in de lever, nieren en hersenen uit de aminozuren lysine en methionine (2).
Carnitine is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en melkproducten (4). Daarnaast is het ook verkrijgbaar als voedingssupplement.
L-carnitine wordt soms gebruikt als voedingssupplement, omdat het mogelijk ontstekingsremmende effecten zou hebben (3, 4). Het is beschikbaar in capsulevorm, tablet of poeder in dosissen van 250 mg tot 6g per dag. Het wordt ook wel eens gebruikt om de volgende aandoeningen te voorkomen of te behandelen:
In de context van kanker is L-carnitine voornamelijk onderzocht bij nevenwerkingen van kankerbehandelingen.
Er zijn een aantal gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s) en één systematische review (SR) die de toepassing van L-carnitine bij de behandeling van nevenwerkingen van kankerbehandelingen nagingen. De studies die opgenomen werden in die samenvattingen waren echter van lage kwaliteit. Er waren ook grote verschillen tussen de studies, wat hun wetenschappelijke waarde beperkt.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van L-carnitine bij de behandeling van kanker nagaan. Op dit moment is er dus geen bewijs dat L-carnitine zou helpen om kanker te genezen.
Er zijn enkele studies die nagingen of L-carnitine een verzachtend effect zou kunnen hebben op nevenwerkingen van bestralingen of chemotherapie, zoals zenuwschade, vermoeidheid, seksuele problemen of vermagering.
De studies die opgenomen werden in deze samenvatting zijn allemaal kleine studies van lage kwaliteit.
Op dit moment is er onvoldoende bewijs om te stellen dat L-carnitine helpt bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen. Een beschermend effect is niet uit te sluiten, maar er is eerst meer onderzoek nodig.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van L-carnitine bij het voorkomen van kanker nagaan.
L-carnitine wordt algemeen als veilig erkend.
Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar eventueel kunnen misselijkheid, diarree en verlies van eetlust ontstaan (5).
Voedingssupplementen met L-carnitine worden ook als veilig erkend, met maximale dosissen tot 6 g per dag. Er is geen informatie of het veilig is bij zwangerschap en borstvoeding. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het aangeraden om voorzichtig te zijn.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de interactie van L-carnitinesupplementen met kankerbehandeling hebben onderzocht. Wees dus voorzichtig en meld gebruik zeker aan je arts.
Theoretisch gezien zouden er mogelijke interacties kunnen zijn tussen voedingssupplementen met L-carnitine en bloedverdunnende middelen. L-carnitine zou de werking kunnen beïnvloeden (16). Wees voorzichtig bij het gebruik en meld combinatiegebruik zeker aan je arts.
Carnitine zou kunnen interageren met medicatie voor de schildklier (de medicatie minder goed doen werken) en met schildklierhormonen (17). Heb je schildklierproblemen of lage schildklierhormoonniveaus? Wees dan extra waakzaam bij het gebruik van L-carnitine en raadpleeg zeker je arts.
Complementary and Alternative Medicine for Cancer (CAM Cancer), Noorwegen. www.cam-cancer.org. CAM Cancer is niet verantwoordelijk voor de vertaling van hun informatie.
Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC), Verenigde Staten. www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/symptom-management/integrative-medicine/herbs/search