Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het bestaat uit een mengsel van 8 stoffen, waarvan alfa-tocopherol de actiefste vorm is met een belangrijke rol als antioxidant (1). Vitamine E komt tussen in verschillende biologische processen, zoals de stabiliteit van de celmembraan. Vitamine E speelt ook een rol in de regulatie van genen, onder meer met betrekking tot ontstekingsreacties (2). Vitamine E komt voornamelijk voor in plantaardige oliën (tarwekiemen, zonnebloem, koolzaad, maïs, enz.), volkoren granen, noten en oliezaden (zoals walnoten), zaden (zoals zonnebloem) en zuivelproducten.
Voedingssupplementen met vitamine E worden wel eens gebruikt bij:
De resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn echter twijfelachtig en vaak van lage kwaliteit (3-13). Voor we conclusies kunnen trekken, is er bevestiging met verder onderzoek nodig.
Over de toepassing van vitamine E bij kanker(behandelingen) verschenen een aantal onderzoeken. De meeste onderzoeken zijn klein van omvang en er zijn grote verschillen tussen studies. Er zijn verschillen in:
Bovendien zijn de resultaten vaak niet eenduidig en is de kwaliteit van de studies vaak laag.
Er is op dit moment onvoldoende bewijs om aan te geven dat Vitamine E kanker zou genezen.
Het is onduidelijk of vitamine E een verzachtend effect heeft op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van bestralingen of chemotherapie. Dat komt door de grote verschillen tussen studies en de lage kwaliteit van de huidige studies.
Op dit moment is er dus onvoldoende bewijs dat vitamine E helpt bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen.
Wetenschappelijk onderzoek over het voorkomen van kanker met vitamine E-inname via de voeding of vitamine E-supplementen is weinig overtuigend. Daarenboven zou te veel Vitamine E het algemeen sterfterisico verhogen (13, 19-29, 35). Verder onderzoek moet aantonen wat de klinische waarde daarvan is.
Vitamine E wordt algemeen erkend als veilig op korte termijn. Een inname hoger dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kan bijwerkingen veroorzaken, zoals:
Je respecteert dus best de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ongeveer 11 mg voor vrouwen en 13 mg voor mannen. Die hoeveelheid kan je halen uit een gezond voedingspatroon. Een absoluut maximum in toelaatbare inname is 150 mg per dag (2). Langetermijnstudies zetten aan tot voorzichtigheid: vitamine E zou de algemene sterfte kunnen verhogen (35).
Omwille van de antioxidatieve werking zou vitamine E het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is (33).
Wanneer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine E gerespecteerd wordt, zijn er geen andere interacties beschreven.
Hogere dosissen vitamine E zouden kunnen interfereren met bepaalde geneesmiddelen.