Valeriaan of Valeriana officinalis is een plant uit de kamperfoeliefamilie. De soort komt voor in Europa en Azië. Uit de wortelstok kan je een extract verkrijgen dat wordt toegepast als bestanddeel voor voedingssupplementen (1). Valeriaan is als supplement verkrijgbaar onder de vorm van capsules, tabletten, extracten of thee.
Valeriaan zou een sederend (kalmerend) effect kunnen hebben.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van valeriaan bij de behandeling van kanker nagaan.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die nagaan of valeriaan een verzachtend effect zou kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van bestralingen of chemotherapie.
Eén verkennende studie ging na of de inname van supplementen met valeriaan voor het slapengaan slaapproblemen zou verminderen bij mensen met kanker. De deelnemers rapporteerden een lichte vermindering in vermoeidheid, maar geen effect op de slaapkwaliteit (9). Het was echter een zeer kleine studie van lage kwaliteit. Voor we hier conclusies kunnen trekken, moet dit eerst verder onderzocht worden in grote, goed opgezette studies.
Tot op heden zijn er ook geen goed opgezette studies die de toepassing van valeriaan bij het voorkomen van kanker nagaan.
Mogelijke nevenwerkingen van valeriaan zijn:
Na het gebruik van valeriaan mag je geen gevaarlijke machines besturen of bedienen, omdat valeriaan je waakzaamheid mogelijk verstoort (16).
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Het is onvoldoende bekend of valeriaansupplementen dan veilig zijn (15, 17).
Omwille van de antioxidatieve werking, zou valeriaan theoretisch het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandeling zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is.
Valeriaan zou het effect van andere voedingssupplementen of medicatie met een gelijkende sederende werking zoals bijvoorbeeld sint-janskruid, alcohol, klassieke antidepressiva en slaap- en kalmeermiddelen versterken. Studies bij dieren en mensen suggereren dat valeriaan versterkende effecten kan hebben op bijvoorbeeld benzodiazepinen en haloperidol (18-20). Vanuit het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Het is dus aangewezen om voorzichtig te zijn met een combinatie, maar er is onvoldoende bewijs om het af te dwingen.
Omdat valeriaan ook zou kunnen interageren met anesthesie, moet het ten minste één week voor een operatie worden stopgezet (21, 22).