Spirulina is een soort blauwgroene alg, die bestaat uit twee soorten blauwalgen: Arthrospira platensis en Arthrospira maxima. De naam verwijst naar de spiraalvorm van die algen.
Spirulina is rijk aan:
Spirulina bevat ook phycobiliproteïnen zoals phycocyanine. Phycocyanines zorgen voor de unieke blauwe kleur, maar zouden ook een antioxidatief effect hebben (1, 2). Dat betekent dat ze vrije radicalen (schadelijke deeltjes die de cellen van ons lichaam aantasten) kunnen neutraliseren. Zij komen vooral voor in groenten en fruit.
Spirulina komt voor als voedingssupplement in de vorm van tabletten, capsules of poeder. Het wordt gekweekt in tanks met zout water en vervolgens gedroogd en verwerkt (3).
Spirulina wordt wel eens gebruikt omwille van mogelijke positieve effecten op het immuunsysteem, de lichaamssamenstelling en het lipidenprofiel (de vetsamenstelling in het bloed). Het wordt ook gebruikt bij:
Er bestaan meerdere hypothesen over een mogelijk beschermende werking van spirulina bij kanker, zoals:
Deze theorieën moeten nog verder bewezen worden in grote, goed opgezette studies bij patiënten (klinische studies).
Er zijn op dit moment slechts 2 kleine klinische studies die de toepassing van spirulina bij kanker(behandeling) nagaan.
Er is op dit moment geen bewijs uit klinische studies dat spirulina kanker zou kunnen genezen.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die onderzoeken of spirulina helpt bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen, zoals het verbeteren van de immuniteit na chemotherapie.
Dit soort onderzoek vraagt om verdere bevestiging voor we conclusies kunnen trekken.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van spirulina bij het voorkomen van kanker nagaan.
Er is op dit moment geen bewijs dat spirulina helpt om kanker te voorkomen.
Spirulina wordt algemeen aanzien als veilig, met weinig nevenwerkingen (3, 15).
Mogelijke nevenwerkingen van spirulina zijn:
Zeer zeldzame nevenwerkingen zijn:
Er zijn tot op heden geen goed opgezette studies over de veiligheid van spirulina bij zwangerschap en borstvoeding. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Wees dan extra voorzichtig.
In sommige blauwalgproducten zijn microcystines aanwezig, giftige stoffen die in heel hoge dosissen schadelijk zijn voor de lever, nieren en hersenen. Dat komt voornamelijk voor bij spirulina uit de natuur.
Er zijn tot op heden geen goed opgezette studies over de interactie van spirulina met kankerbehandelingen. We raden (kanker)patiënten aan om voedingssupplementen, zoals spirulina, enkel te nemen als de behandelende arts ze aanbeveelt, na het vaststellen van een tekort.
Of het ook zo werkt in de praktijk, is niet bewezen. We raden (kanker)patiënten aan om voedingssupplementen, zoals spirulina, enkel te nemen als de behandelende arts ze aanbeveelt, na het vaststellen van een tekort.