Quercetine hoort tot de klasse van de flavonoïden die veel voorkomen in onder andere appels, koolsoorten, uien en groene thee. Quercetine is de flavanoïde die we het meest innemen via de normale voeding. Een gemiddelde voeding levert tot 12 mg quercetine op (1). De naam komt van het Latijnse quercus of eik. Quercetine is een krachtige antioxidant en beschermt de plant tegen oxidatie door onder andere zonnestralen (2).
Naast de aanwezigheid in voedingsproducten, kan quercetine ook in supplementvorm voorkomen onder de vorm van capsules.
Laboratoriumonderzoek toont aan dat quercetine antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (3, 4). Vanuit het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Daardoor is er op dit moment onvoldoende bewijs dat dit klinisch relevant is. In een kleinschalige studie zien we wel dat een langdurige inname van quercetinesupplementen resulteerde in brede effecten op de stofwisseling bij gezonde proefpersonen. Ook dit vraagt echter om bevestiging met verder onderzoek voor we conclusies kunnen trekken over de betekenis daarvan (5).
Er zijn slechts enkele studies over de toepassing van quercetine bij kanker(behandelingen). De meeste van die studies zijn labostudies in cellijnen.
Labostudies in cellijnen tonen aan dat quercetine een rol zou kunnen spelen in de behandeling van kanker, maar veel meer onderzoek is eerst nodig voor we dat kunnen bevestigen bij patiënten (6-8). Er zijn aanwijzingen van anti-kankereffecten gezien in bijvoorbeeld borstkankercellijnen of huidkankercellijnen (7, 9). Vanuit het labo is het echter nog een grote stap naar de echte wereld. Daardoor is er op dit moment onvoldoende bewijs dat quercetine helpt om kanker te genezen.
Tot op heden ontbreken nog studies bij mensen over de toepassing van quercetine bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen (10).
Het onderzoek naar het voorkomen van kanker met quercetine is zeer beperkt (11). Eén systematische literatuuranalyse gaf aan dat quercetine het risico op eierstokkanker niet kon doen dalen (12).
Quercetine wordt algemeen erkend als veilig. Voedingssupplementen op basis van quercetine worden over het algemeen goed verdragen.
Mogelijke nevenwerkingen zijn hoofdpijn en maagklachten.
Tot op heden ontbreken nog studies bij mensen over de interactie van quercetine met kankerbehandelingen. Omwille van de antioxidatieve werking zou quercetine het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine (1). Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is.
Er zijn geen andere interacties bekend.