De Indische moerbei (Morinda Citrifolia), ook wel eens noni of kaasfruit genoemd, is een plant afkomstig uit Zuid-Azië en Polynesië. De lokale bevolking aanziet het als een belangrijke traditionele medicinale plant (1, 2). De plant produceert groen-witte, naar kaas ruikende vruchten. Die kunnen zowel vers gegeten worden als verwerkt tot allerlei producten, zoals sappen, jam, gedroogde vruchten en extracten voor voedingssupplementen.
Ook de bladeren en de wortels van de Indische moerbei worden in de traditionele geneeskunde en in voedingssupplementen gebruikt (1, 3). Je kan Indische moerbei innemen via de mond als sap (van de vruchten), als thee (van de bladeren) of als supplement onder de vorm van poeder of capsules. Er zijn ook toepassingen waar het als crème gebruikt wordt via de huid.
Indische moerbei wordt wel eens gebruikt als voedingssupplement omdat het veel antioxidanten bevat en mogelijk ontstekingsremmende effecten zou hebben (1, 3). Het wordt wel eens gebruikt bij de behandeling van diabetes, verhoogde bloeddruk, (bot)ontsteking en pijn (1, 3-5).
Studies bij cellen en dieren suggereren mogelijke beschermende effecten van Indische-moerbei-supplementen bij zowel de behandeling van kanker als bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen (6-8).
Vanuit deze studies is het echter nog een hele stap naar de praktijk. Goed opgezette studies bij patiënten zijn nodig voor we hier verder conclusies kunnen trekken. Tot op heden zijn er slechts enkele studies bij patiënten (6, 9, 10).
Eén kleine studie onderzocht het effect op tumorregressie (het minder snel groeien van de tumor). De studie kon geen tumorregressie aantonen na het dagelijks innemen van een Indisch-moerbei-supplement (9).
Een andere kleine studie bij 6 mannen met risico op prostaatkanker zag geen verschil in PSA-waarden na 1 jaar gebruik van supplementen met Indische moerbei (11).
Dit zijn echter kleine studies van lage kwaliteit, waar ook geen controlegroep was om mee te vergelijken. Voor we hier conclusies kunnen trekken, is verder onderzoek nodig.
Op dit moment is er dus geen bewijs dat Indische moerbei zou helpen om kanker te genezen.
Dezelfde studie ging na of Indische moerbei een verzachtend effect zou kunnen hebben op nevenwerkingen van bestralingen of chemotherapie, zoals vermoeidheid of pijn.
Op dit moment is er onvoldoende bewijs om te stellen dat Indische moerbei helpt bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen.
Een studie bij zware rokers ging na of inname van Indische-moerbeisap longkanker kon voorkomen. De studie suggereerde een beschermend effect (10, 12). Ook hier is weer verder onderzoek nodig voor we conclusies kunnen trekken.
Op dit moment is er onvoldoende bewijs om te stellen dat Indische moerbei helpt om kanker te voorkomen.
Indische moerbei wordt algemeen als veilig erkend.
Nevenwerkingen zijn zeldzaam. In enkele kleine studies werden geen nevenwerkingen vastgesteld bij 750 ml Indische-moerbeisap per dag of voedingssupplementen met Indische moerbei tot 12 g per dag (9, 13).
In enkele specifieke gevallen moet je extra opletten met de inname van Indische moerbei of supplementen met Indische moerbei (2):
Omwille van de antioxidatieve werking zou Indische moerbei theoretisch het schadelijke effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en de antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is.
Door de hoge aanwezigheid van kalium in Indische moerbei zou het een invloed kunnen hebben op medicatie die op kalium inwerkt, zoals vochtafdrijvende medicatie en medicatie die inwerkt op de nieren (14).
Omwille van mogelijk bloeddrukverlagende effecten zou Indische moerbei theoretisch gezien ook een invloed kunnen hebben op medicatie die inwerkt op de bloeddruk (2).
Wees voorzichtig bij het gebruik en meld combinatiegebruik zeker aan je arts.