Zwarte en groene thee komen van dezelfde plant, Camellia sinensis, die vooral groeit in Azië en het Midden Oosten. Chinezen gebruiken theeblaadjes als een groente in rijst of in roerei, en in Taiwan, Thailand en Japan bakken ze koekjes met een vulling van theeblaadjes. Het kleurverschil tussen groene en zwarte thee komt door het fermentatieproces.
Thee bestaat uit polyfenolen, alkaloïden (cafeïne, theofylline en theobromine), aminozuren, koolhydraten, eiwitten, chlorofyl, vluchtige organische stoffen, fluoride, aluminium, mineralen en spoorelementen (2). Bestanddelen van groene thee zijn ook beschikbaar als voedingssupplementen. Daarbij wordt vaak naar de aanwezigheid van polyfenolen verwezen.
Over de toepassing van groene thee bij kanker(behandelingen) verschenen vele studies. De meeste van die studies focusten op het voorkomen van kanker. Een uitgebreid systematisch literatuuronderzoek vatte de resultaten samen (7), maar kon weinig conclusies maken. Dat kwam door de grote verschillen tussen studies, zoals verschillen in:
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van groene thee bij de behandeling van kanker nagaan.
Uit een systematisch literatuuronderzoek bleek dat inname van groene thee gelinkt was aan een lichte verbetering in kwaliteit van leven bij personen met prostaatkanker en baarmoederkanker (7). Dat moet nog verder bevestigd worden door grote goed opgezette studies. Volgens een andere studie zou groene thee een verzachtend effect kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen zoals diarree door radiotherapie (8). Maar ook die kleine studie moet bevestigd worden met verder onderzoek voor we conclusies kunnen trekken.
Heel wat studies onderzochten of er een verband is tussen groene thee en het risico op verscheidene kankers. De resultaten zijn tot op heden niet eenduidig. Een beschermend effect is niet uit te sluiten, maar er is meer onderzoek nodig omdat er grote verschillen tussen studies zijn (7). De meeste studies keken ook enkel naar het verband tussen groene thee en kanker. Slechts enkele studies deden effectief een interventie met groene thee.
Er werd geen duidelijk verband gevonden tussen de inname van groene thee en een verminderd risico op de volgende kankers:
Een mogelijk verminderd risico werd gezien voor:
Voor de volgende kankers zijn de resultaten niet eenduidig:
Sommige studies tonen een verminderd risico op kanker, terwijl andere studies dat niet kunnen bevestigen (16, 17) (7, 18, 19) (20).
Ook interventiestudies met groene thee tonen gemengde resultaten bij onder andere:
Thee als drank wordt over het algemeen erkend als veilig tot 8 kopjes per dag.
Voedingssupplementen met de antioxidant epigallocatechin-3-gallate (EGCG) bij volwassenen gaven een aantal nevenwerkingen zoals:
Hoge dosissen EGCG werden eveneens geassocieerd met levertoxiciteit (28-32). Een dosis van 200 mg EGCG tweemaal per dag werd als veilig beschouwd, maar 800 mg EGCG verstoorde leverenzymen (33, 34). Maar daar kom je niet aan met 8 kopjes per dag.
Net als bij andere cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, kan de cafeïne in thee mogelijk nadelige effecten hebben, waaronder hartkloppingen, slapeloosheid, rusteloosheid, zenuwachtigheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree en diurese (35). Er zijn echter weinig gezondheidsrisico’s voor volwassenen die matige hoeveelheden cafeïne consumeren (ongeveer 300 tot 400 mg per dag) (36). De hoeveelheid cafeïne in thee varieert van 29 tot 112 mg per portie (2)
Mogelijke interacties werden beschreven met Tamoxifen (37), Irinotecan (38) en Palbociclib (39) in labo-experimenten. Vanuit het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Daardoor is er onvoldoende bewijs dat dit klinisch relevant is.
Omwille van de anti-oxidatieve werking zou groene thee het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Het gebruik van hoge dosissen groene thee en voedingssupplementen met bestanddelen uit groene thee kan interacties geven met de volgende medicatie:
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan beperk je het best de inname van groene thee tot 2 kopjes per dag omwille van de mogelijke aanwezigheid van cafeïne.