De term ginseng verwijst naar verschillende kruiden, onder andere Aziatische (Panax ginseng) en Amerikaanse (Panax quinquefolius) ginseng (1).
Het actieve bestanddeel van ginseng zijn ginsenosides. Die komen vooral voor in de stam van het kruid. De stam van het kruid wordt dan gedroogd en verwerkt tot geconcentreerd poeder, vloeistof of tabletten. De traditionele Chinese geneeskunde aanziet ginseng als ‘yang’ en gebruikt het omwille van geneeskrachtige en opwekkende eigenschappen (1).
Iedere ginsengsoort heeft typische eigenschappen, maar ginseng wordt in de traditionele Chinese geneeskunde voornamelijk gebruikt om zwakke en vermoeide patiënten aan te sterken of te revitaliseren of om prestatie en concentratie te verbeteren (1-3).
Het gebruik van ginseng bij erectieproblemen, diabetes en immuniteit steunt evenmin op degelijk wetenschappelijk onderzoek (4-9).
De meeste studies bekijken het effect van ginseng bij kankergerelateerde klachten zoals vermoeidheid. Er zijn echter grote verschillen tussen studies, zoals verschillen in:
Dat maakt het moeilijk om eenduidige besluiten te nemen.
Er is op dit moment onvoldoende bewijs om aan te geven dat ginseng kanker zou kunnen genezen.
Epidemiologische gegevens bij borstkankerpatiënten tonen een verbeterde overleving met ginsenggebruik (10) en een verminderd risico op endometriumkanker bij overlevenden van borstkanker (11). Deze zeer beperkte observaties leveren echter geenszins enig bewijs. Deze beweringen moeten gestaafd worden met grote, goed opgezette interventiestudies.
Ginseng zou volgens een beperkt aantal studies een verzachtend effect kunnen hebben op nevenwerkingen van kanker en kankerbehandelingen zoals vermoeidheid en levenskwaliteit. De meeste van deze studies waren van lage kwaliteit, dus verder onderzoek is nog nodig om deze effecten te bevestigen.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van ginseng bij het voorkomen van kanker nagaan. Twee publicaties die een positief verband aantonen tussen het gebruik van ginseng en een vermindering van het aantal nieuwe gevallen van alle kankers zijn van zéér lage kwaliteit (19, 20). Dit soort onderzoek vraagt om bevestiging met interventiestudies.
1 tot 2 g gedroogde ginseng per dag wordt aanzien als veilig.
Mogelijke nevenwerkingen van ginseng zijn:
In zeldzame gevallen (en hoge dosissen) kunnen ook de volgende nevenwerkingen voorkomen:
Ginseng zou de levertoxiciteit (giftigheid voor de lever) van Imatinib kunnen verhogen (26), maar dat moet nog verder onderzocht worden in goed opgezette studies.
Er zijn mogelijke interacties met verscheidene geneesmiddelen. Raadpleeg dus steeds een arts voor je het gebruikt.