De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is afkomstig uit China. Het is een levend fossiel uit een uniek geslacht Ginkgoaceae. De boom wordt 40 meter hoog. In het Verre Oosten wordt de boom vereerd. De Japanse notenboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Ginkgo is ook als voedingssupplement verkrijgbaar onder de vorm van capsules.
In China gebruiken mensen al duizenden jaren de zaden van de Japanse notenboom bij ademhalingsproblemen, blaas- en nierproblemen, spijsverteringsproblemen en vele andere kwalen. Het blad van de Japanse notenboom wordt ook gebruikt in cosmetica, als insecticide en als mest. Vandaag wordt ginkgo ook al eens gebruikt bij geheugenstoornissen. Huidig onderzoek is onduidelijk over of voedingssupplementen met ginkgo een rol spelen bij geheugenverlies en andere gevolgen van dementie en hersenbloeding (1-5).
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van ginkgo bij de behandeling van kanker nagaan.
Enkele kleine verkennende studies gingen na of ginkgo een mogelijk verzachtend effect kan hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van chemotherapie.
Dit zijn echter resultaten van kleine studies met lage kwaliteit. Voor we hier conclusies kunnen trekken, moet dit eerst verder onderzocht worden in grote, goed opgezette studies.
Studies over preventie van kanker door ginkgo zijn zeer beperkt en onduidelijk (9-11). Er is op dit moment geen bewijs dat ginkgo helpt om kanker te voorkomen.
Over het algemeen wordt ginkgo erkend als veilig. Mogelijke nevenwerkingen van voedingssupplementen met ginkgo zijn:
Omwille van de antioxidatieve werking, zou ginkgo theoretisch het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is.
Er zijn in labostudies interacties beschreven tussen voedingssupplementen met ginkgo en:
Vanuit de theorie in het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Het is dus aangewezen om voorzichtig te zijn met een combinatie, maar er is op dit moment onvoldoende bewijs om het af te dwingen.