Druivenpitextract wordt gehaald uit de olie van geplette rode wijndruiven. Daarvoor leveren wijnboeren de druivenpitten (Vitis vinifera) aan. Druivenpitextract is verkrijgbaar in de vorm van capsules en tabletten.
Door de anti-oxidatieve werking die aan druivenpitextract wordt toegeschreven, zou het mogelijk kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het huidig wetenschappelijk onderzoek hierover is niet eenduidig (1-6). Meer onderzoek is nodig voor we deze beschermende effecten kunnen bevestigen.
Over de toepassing van druivenpitextract bij kanker(behandelingen) verschenen tot op heden nog geen goed opgezette studies bij patiënten. Enkele studies bekeken de toepassing van druivenpitextract in labostudies op cellen, maar de resultaten zijn onduidelijk (7-9).
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van druivenpitextract bij de behandeling van kanker nagaan.
Eén kleine studie onderzocht of inname van druivenpitextract een verzachtend effect zou kunnen hebben op pijn en hardheid van de borsten als gevolg van bestraling voor borstkanker. De studie kon echter geen voordelen aantonen van inname van druivenpitextract (10).
En andere lopende studie onderzoekt momenteel of inname van druivenpitextract een invloed heeft op de vermoeidheid en levenskwaliteit na kanker bij ouderen, maar hier zijn de resultaten nog niet van bekend (11).
Er zijn verder geen goed opgezette studies die de toepassing van druivenpitextract bij de behandeling van nevenwerkingen van kankerbehandelingen nagaan.
Tot op heden zijn er geen studies bekend over de toepassing van druivenpitextract voor het voorkomen van kanker.
Druivenpitextract wordt over het algemeen goed verdragen. Soms kunnen maag-darmklachten optreden (12, 13).
Omwille van de antioxidatieve werking zou druivenpitextract het effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is.
Druivenpitextract zou een bloedverdunnend effect kunnen hebben (14, 15). Gebruik je bloedverdunnende geneesmiddelen? Dan kan je best voorzichtig zijn.
Druivenpitextract zou verder de werking van bepaalde leverenzymen beïnvloeden, wat theoretisch gezien de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden (6, 16). Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is. Raadpleeg je arts als je druivenpitextract combineert met andere geneesmiddelen.