Co-enzym Q10 of ubiquinone is een chemische stof die voorkomt in de celwand van bijna al onze lichaamscellen. De stof speelt een rol in de energieproductie in ons lichaam (1).
Co-enzym Q10 wordt soms gebruikt als voedingssupplement omdat het een antioxidant is en mogelijk ontstekingsremmende effecten zou hebben. Het wordt ook wel eens gebruikt om de volgende aandoeningen te voorkomen of te behandelen:
Er zijn een viertal samenvattende studies die de toepassing van co-enzym Q10 bij de behandeling van kanker en de behandeling van nevenwerkingen van kanker nagingen (6-9). De studies die opgenomen werden in deze samenvattingen waren echter van lage kwaliteit. Er waren ook grote verschillen tussen de studies, wat hun wetenschappelijke waarde beperkt.
Over de toepassing van co-enzym Q10 bij de behandeling van kanker onderzocht één kleine studie het effect op herval.
Andere studies keken naar het effect van co-enzym Q10-supplementen op PSA-waarden bij prostaatkanker, maar de resultaten waren tegenstrijdig (11, 12).
Op dit moment is er dus geen bewijs dat co-enzym Q10 zou helpen om kanker te genezen.
Er zijn enkele studies die nagingen of co-enzym Q10 een verzachtend effect zou kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van bestralingen of chemotherapie, zoals vermoeidheid of ontsteking.
Op dit moment is er onvoldoende bewijs om te stellen dat co-enzym Q10 helpt bij de nevenwerkingen van kanker.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van co-enzym Q10 bij het voorkomen van kanker nagaan.
Co-enzym Q10 wordt algemeen als veilig erkend.
Bijwerkingen van Q10 zijn zeldzaam, maar eventueel kunnen misselijkheid, diarree en verlies van eetlust optreden (17). Voedingssupplementen met co-enzym Q10 worden ook als veilig erkend, met maximale dosissen tot 1200 mg per dag (18, 19).
Omwille van de antioxidatieve werking zou co-enzym Q10 theoretisch het schadelijke effect van behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn radiotherapie, cyclofosfamiden, dacarbazine, platinumanalogen, anthracyclines en antitumorale antibiotica bleomycine en mitomycine. Vanuit de theorie is het echter nog een stap naar de echte wereld. Er is op dit moment geen bewijs dat dit klinisch relevant is.
Gebruik je co-enzym Q10 (of andere antioxidanten) in combinatie met chemotherapie bij borstkanker? Dan ben je best voorzichtig, want een kleine studie zag een lichte verhoging van de kans op herval (20). Dit moet echter nog verder bekeken worden in grote, goed opgezette studies voor we hier conclusies kunnen trekken.
Theoretisch gezien zouden er mogelijke interacties kunnen zijn tussen voedingssupplementen met co-enzym Q10 en bloedverdunnende middelen, maar dat kon niet bevestigd worden in een kleine studie (21). Ook zou de inname van co-enzym Q10 in interactie kunnen gaan met insuline (22). Wees voorzichtig bij het gebruik en meld combinatiegebruik zeker aan je arts.