Aloë vera is een cactusachtige kamerplant met in de stengel een gel.
In oude kleitabletten van meer dan 4.000 jaar geleden wordt aloë vera al vermeld als geneeskrachtig kruid. Zowel in het oude Egypte als in het oude Griekenland werd de plant gebruikt bij verscheidene huidproblemen en maagklachten. Aloë vera heeft verschillende eigenschappen. Het werkt vochtinbrengend en antibacterieel en zou ook een antioxiderende en ontstekingsremmende werking hebben (2).
In de moderne industrie wordt aloë vera gebruikt in shampoo, zalven, haargel en make-up. In de bladeren van aloë vera zitten meer dan 200 chemische verbindingen. Dat maakt het onderzoek naar de voor- en nadelen voor de gezondheid niet eenvoudig (3).
De mogelijke toepassing van aloë vera bij kanker(behandeling) situeert zich voornamelijk in het gebruik van aloë vera-gel bij de behandeling van nevenwerkingen van kankerbehandelingen, zoals huid- en mondslijmvliesproblemen door radiotherapie.
Naast een hele hoop labo- en dierenstudies (4), zijn er ook een aantal studies die hebben onderzocht of aloë vera kanker tegengaat bij patiënten (4-10). Eén studie toonde aan dat bij personen met vergevorderde tumors, waar geen andere therapie voor beschikbaar is, de inname van aloë vera via de mond in combinatie met chemotherapie of melatonine de kanker zou kunnen stabiliseren (11). Deze studie uit 2009 is echter van zeer lage kwaliteit en daardoor onbetrouwbaar. Voor we dit effect kunnen bevestigen, zijn er meer studies nodig.
Aloë vera zou volgens enkele beperkte studies een verzachtend effect kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van radiotherapie.
Een aantal studies testten of aloë vera-gel submucosale fibrose en andere ontstekingen van de mondslijmvliezen kan voorkomen (26, 32-39). Submucosale fibrose is een mogelijk kwaadaardige aandoening van het mondslijmvlies. Aloë vera zou de symptomen, zoals een branderig gevoel, verlichten, maar niet voorkomen. Ook heeft het huidig onderzoek verscheidene beperkingen.
Bij lokaal gebruik van aloë vera-gel kunnen
allergische reacties optreden of kunnen
diepe wonden trager genezen
(4).
Mondelinge inname van aloë vera-preparaten wordt
in verband gebracht met:
Aloë vera-extract van hele bladeren zou een kankerverwekkende activiteit hebben bij ratten. Het werd door het International Agency for Research on Cancer geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens (Groep 2B) (1).
Er is tot op heden geen bewijs van nadelige effecten van aloë vera bij kankerbehandelingen.