Selenium is een essentieel mineraal en een spoorelement met antioxidatieve werking. Een spoorelement is een element dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden. Antioxidanten omvatten alle stoffen die vrije radicalen kunnen wegvangen (vrije radicalen zijn deeltjes die noodzakelijk zijn in ons lichaam maar bij een teveel cellen in ons lichaam kunnen aantasten). Selenium is van nature aanwezig in onze voeding in vis, zeevruchten, vlees, granen, melkproducten en eieren (1, 2). Selenium kan ook voorkomen in supplementvorm.
Selenium speelt een rol in de immuniteit en is betrokken in de stofwisseling van de schildklierhormonen (2). Selenium wordt wel eens als voedingssupplement verkocht om ziekten te voorkomen, omdat het de immuniteit zou versterken.
Een aantal kleine studies gingen de invloed van voedingssupplementen met selenium op overleving na, maar de resultaten zijn niet overtuigend (3-7).
Een aantal studies ging na of seleniumsupplementen een verzachtend effect zouden kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van bestralingen of chemotherapie.
Op dit moment is er onvoldoende evidentie om seleniumsupplementen aan te bevelen om nevenwerkingen van kankerbehandelingen te voorkomen of verzachten.
Een heel aantal studies gingen de relatie na tussen seleniumstatus (de hoeveelheid selenium in je lichaam) of seleniuminname (via voeding of supplementen) en het risico op bepaalde kankers. De resultaten zijn echter tegenstrijdig.
Op dit moment zijn seleniumsupplementen niet aanbevolen om kanker te voorkomen.
Selenium innemen via de voeding is veilig. Een inname hoger dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kan bijwerkingen veroorzaken. Je respecteert dus best de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ongeveer 70 µg per dag. Die hoeveelheid kan je halen uit een gezond voedingspatroon. Een supplement kan je eventueel innemen bij tekort aan selenium.
Een absoluut maximum in toelaatbare inname is 200 µg per dag. Langdurig overmatige inname van selenium kan giftig (toxisch) zijn en komt gewoonlijk voor door inname van voedingssupplementen (22, 24). Mogelijke bijwerkingen zijn dan:
Een mogelijke stijging van het risico op type 2 diabetes werd eveneens beschreven (25, 27). Selenium heeft dus een nauwe marge tussen efficiëntie en giftigheid (toxiciteit), waardoor je al snel te veel binnenkrijgt. Pas daarom goed op voor overdosering.