Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur dat vooral voorkomt in vette vissoorten zoals haring, makreel en sardines. De belangrijkste vormen van deze vetzuren zijn van het type EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) (1). Dat zijn belangrijke componenten van neuronale membranen in ons lichaam. Omega 3 speelt onder andere een rol bij:
Daarnaast heeft omega 3 immunomodulerende en antioxidatieve eigenschappen. Naast de aanwezigheid in voedingsproducten, kan omega 3 ook in supplementvorm voorkomen onder de vorm van capsules (bijvoorbeeld visolie- of algenoliecapsules).
Omega 3-voedingssupplementen worden wel eens ingenomen tegen depressies en hart- en vaatziekten, of om de immuniteit te versterken (1, 3-12). Doordat omega 3-vetzuren weinig voorkomen in de voeding, kunnen voedingssupplementen zorgen voor een stabiele dagelijkse aanvoer. Een aanbevolen inname van omega 3 is ongeveer 250 tot 500 mg per dag (2). Dat kan je ook halen door ongeveer 1 maal per week vette vis te eten.
Over de toepassing van omega 3(-supplementen) bij kanker(behandelingen) verschenen vele studies en samenvattingen van studies. De meeste studies gaan over het gebruik van omega 3 bij de behandeling van nevenwerkingen van kanker.
Enkele recente studies konden geen uitsluitsel geven dat omega 3 de ontwikkeling van sommige kankers (zoals borstkanker) zou kunnen vertragen door de effecten van bestralingen en chemotherapie te versterken. Een beschermend effect is mogelijk, maar meer onderzoek is nodig voor we die beschermende effecten kunnen bevestigen (13).
Beperkt wetenschappelijk onderzoek toont aan dat inname van omega 3 de overleving bij kanker zou kunnen verhogen (14-16). Belangrijk is om geen tekorten aan omega 3 te hebben. Een voldoende omega 3-inname kan je voorzien via een gezond voedingspatroon of via voedingssupplementen met omega 3.
Een heel aantal studies onderzochten of omega 3 een verzachtend effect zou kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen als gevolg van bestralingen of chemotherapie. De meeste van deze studies onderzochten het effect van omega 3 op lichaamssamenstelling en eetlust of op het immuunsysteem.
Voor de vraag of omega 3 een mogelijk beschermende werking heeft bij kanker, zijn de resultaten tegenstrijdig, zoals ook een recente richtlijn aangeeft (21). Sommige studies tonen beschermende effecten aan van omega 3 bij risico’s op bepaalde kankers, zoals borst- of darmkanker (31) (32), terwijl andere studies net een hoger risico aangegeven op bepaalde kankers zoals prostaat- of endometriumkanker (21, 33-35). Verder onderzoek is nodig voor we hier conclusies kunnen trekken.
Omega 3 wordt in het algemeen als veilig beschouwd (36). Dat neemt niet weg dat er nevenwerkingen kunnen optreden, zoals:
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de interactie nagaan tussen omega 3 en kankerbehandelingen.
Omega 3-vetzuren zouden kunnen interageren met antistollingsmiddelen (bloedverdunners) (40, 41). Wees daarom voorzichtig en raadpleeg een arts bij combinatiegebruik of bij een operatie.