Vitamine B6 (pyridoxine) is een wateroplosbare vitamine en speelt een rol in:
Vitamine B6 is terug te vinden in kip, (runds)vlees en schaalvruchten, maar ook in plantaardige voedingsmiddelen zoals volle granen, fruit (vooral avocado’s en bananen) en bonen (2). Ons lichaam neemt vitamine B6 uit dierlijke bronnen beter op dan uit plantaardige bronnen (1).
Vitamine B12 (cyanocobalamine) is ook een wateroplosbare vitamine en komt voornamelijk tussen in:
Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren en melkproducten. Doordat het uitsluitend in dierlijke bronnen te vinden is, kunnen veganisten er een tekort aan ontwikkelen. Ook ouderen kunnen een tekort krijgen (4-6).
Voedingssupplementen met vitamine B6 en/of B12 worden om uiteenlopende redenen gebruikt, zoals bij beroerte, hart- en vaatziekten, geheugenproblemen en depressie. Maar er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat toediening boven een normale opname via de voeding voordelen biedt (7-10).
Over de toepassing van vitamine B6 en B12 bij kanker(behandelingen) verschenen vooral studies over het verband tussen vitamine B6 en B12 en het risico op bepaalde kankers.
Tot op heden zijn er geen goed opgezette studies die de toepassing van vitamine B6 en B12 bij de behandeling van kanker nagaan. Een recent systematisch literatuuronderzoek kon geen beschermend effect aantonen van vitamine B6 op tumorgroei (11).
Een aantal studies onderzochten of inname van vitamine B6 of B12 een verzachtend effect zou kunnen hebben op nevenwerkingen van kankerbehandelingen (als gevolg van bestralingen of chemotherapie), omwille van hun mogelijk positieve werking op het immuunsysteem. De resultaten zijn echter onduidelijk.
Een beschermend effect van vitamine B-12 is niet uit te sluiten, maar er is veel meer onderzoek nodig met grote, goed opgezette studies voor we dit kunnen bevestigen. Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat vitamine B6 en B12 zouden helpen bij de nevenwerkingen van kankerbehandelingen.
Enkele systematische literatuuroverzichten suggereren dat er een verband bestaat tussen inname van vitamine B6 via de voeding en een lager risico op bepaalde kankers, zoals darm- (22, 23) of alvleesklierkanker (20, 24).
Sommige studies zagen ook een verhoogd risico op bepaalde kankers (longkanker, leverkanker) door vitamine B6-supplementen (20).
La consommation de vitamines B6 et B12 par l’alimentation est généralement considérée comme sans danger.
Cependant, des apports élevés de vitamine B6 par le biais de compléments alimentaires peuvent entraîner des effets toxiques, y compris des réactions cutanées allergiques et des troubles de la mémoire.
À des doses extrêmement élevées (plus de 2g/jour), des troubles nerveux sensoriels et moteurs (neuropathies) peuvent survenir, comme la perte de réflexes. Dans certains cas, ces troubles peuvent être irréversibles (27).
Vous êtes enceinte ou souhaitez le devenir ? Il est conseillé d’éviter les fortes doses de vitamine B6 (28).
Le maximum absolu tolérable pour l’apport en vitamine B6 est de 25 mg par jour (2).
Puisqu’aucune toxicité n’a été démontrée suite à la consommation à long terme de très fortes doses de vitamine B12, aucune limite maximale admissible quotidienne pour la vitamine B12 n’a été établie.
Une quantité suffisante de vitamines B6 et B12 peut être obtenue à partir d’un régime alimentaire sain.
Jusqu’à présent, aucune étude n’a été menée pour examiner les interactions entre les vitamines B6 ou B12 et les traitements contre le cancer.