Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie die in Europa voorkomt. De vruchtkegels van de hopplant worden als conserveer- en smaakmiddel gebruikt bij de bereiding van bier.
Hop kan ook in supplementvorm voorkomen onder de vorm van capsules.
Hop wordt soms gebruikt als voedingssupplement vanwege een mogelijk positief effect op stemmingswisselingen, metabole aandoeningen (aandoeningen die te maken hebben met de stofwisseling) zoals obesitas en symptomen van menopauze (1-12). De combinatie van hop en valeriaan wordt ook wel gebruikt om de slaapkwaliteit te verbeteren (13, 14). Deze effecten moeten nog bevestigd worden met verder onderzoek.
Tot op heden ontbreken nog studies bij mensen over de toepassing van hop bij kanker(behandeling). Er zijn enkele studies op cellen in laboratoria die suggereren dat sommige bestanddelen van hop de groei van kankercellen zouden kunnen afremmen (15, 16) . Vanuit het labo is het echter nog een stap naar de echte wereld. Daardoor is er onvoldoende bewijs dat dit klinisch relevant is. Er is nood aan degelijk onderzoek alvorens hop aan te raden tijdens kankerbehandelingen.
Er is op dit moment dus geen bewijs om aan te geven dat hop kanker zou genezen.
Tot op heden ontbreken studies bij mensen die de toepassing van hop bij de behandeling van nevenwerkingen van kankerbehandeling nagaan.
Tot op heden ontbreken ook goed opgezette studies bij mensen die de toepassing van hop bij het voorkomen van kanker nagaan.
Hop wordt algemeen erkend als veilig. Gebruik van hopsupplementen lijkt weinig tot geen bijwerkingen te hebben.
Bier bevat ook hop in kleine hoeveelheden. Het is echter geen aangewezen weg om hop te gebruiken, aangezien je dan grote volumes moet gebruiken en alcohol dan de beperkende factor zal zijn.
Hop kan een lichte oestrogeenwerking hebben. Daarom is het uit voorzorg voorlopig beter het niet te gebruiken als je een hormoonafhankelijke kanker hebt (4, 5, 9). De meeste borstkankers zijn hormoongevoelig.
Er is weinig bekend over de interactie van hop met andere geneesmiddelen. In één dierstudie vertraagden sommige hopsoorten de klaring (werkingstijd in het lichaam) van paracetamol, waardoor de pijnstillende effecten ervan toenamen (19). Ook dit moet echter nog verder bewezen worden in goed opgezette studies bij mensen voor we hier conclusies kunnen trekken.