Met een testament kan je zoveel goeds doen, zoals het kankeronderzoek steunen

Met een testament kan je zoveel goeds doen, zoals het kankeronderzoek steunen

‘Een testament, daar begin ik niet aan. Dat kan later nog!’ zegt Marc nogal fors tegen zijn vrouw Jeanine. Het is een feit: nadenken over een testament is voor veel mensen een grote stap. De Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel is een ideaal moment om te tonen dat een testament opmaken ook een manier is om steun te geven aan iets dat u nauw aan het hart ligt, zoals het kankeronderzoek.

Jeanine heeft het onderwerp de laatste maanden al enkele keren ter sprake gebracht, maar Marc weert het telkens af. Ze probeert te begrijpen waarom hij er niet over wil praten. Is hij ergens bang voor?

Marc en Jeanine zijn al meer dan veertig jaar samen. Ze hebben elkaar leren kennen in de jeugdbeweging en ze zijn sindsdien onafscheidelijk. Ze hebben vele mooie en gelukkige momenten gekend, maar het leven heeft hen evenmin gespaard. Marc is kort na zijn pensioen ziek geworden. Kanker. Vandaag, drie jaar later, is alles onder controle. Ze plannen binnenkort nog eens een reis. Jeanine droomt van een cruise op de Middellandse Zee, Marc zou liever gaan wandelen in de Dolomieten. Ze zullen er wel uitkomen, daar is Jeanine gerust op, dat hebben ze altijd gedaan.

Maar het zit haar wel dwars dat Marc niet over hun erfenis wil nadenken. Ze hebben geen erfgenamen. Als ze geen testament opmaken, gaat alles wat ze opgebouwd hebben naar de staat. Terwijl ze er zoveel goeds mee zouden kunnen doen, zoals het kankeronderzoek steunen. Jeanine zou graag werk maken van een testament. Ook voor haar gemoedsrust.

Het is een feit: nadenken over een testament is voor veel mensen een grote stap. Begrijpelijk. Je wordt – of je dat wil of niet – geconfronteerd met het feit dat je er op een dag niet meer zal zijn. Helpt wegkijken? Lost dat iets op?

Er zijn invloedrijke filosofen die het juist belangrijk vinden om te beseffen dat je er op een dag niet meer zal zijn. Dat vinden zij een geruststellende gedachte: als we de eindigheid van ons leven aanvaarden, dan helpt dat om vandaag met meer aandacht te leven. Om zo goed als mogelijk van het leven te genieten.

Een testament opmaken hoort helemaal bij het leven. Het geeft extra waarde aan ons bestaan, hier en nu. En het mooie ervan is dat wie eenmaal zijn testament heeft opgemaakt, een grote gemoedsrust ervaart.

De Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel brengt een hoopvolle boodschap: dat je via je testament een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Wat en wie je belangrijk vindt, kan je via je testament een stevige duw in de rug geven.

De solidariteit van vele mensen samen maakt een enorm verschil. Voor de vooruitgang van het kankeronderzoek in ons land, en om betere behandelingen te ontwikkelen waardoor meer mensen kanker overleven, is een schenking via testament – een legaat – een belangrijke hefboom. Het is een investering in beloftevolle projecten van Belgische onderzoekers.

Een fantastisch geschenk voor het leven dus.

Andere RESSOURCES