Vermijd te veel zon

Vermijd te veel zon

Zon: vind het juiste evenwicht

De stralen van de zon hebben onmiskenbaar een heilzame invloed op onze gezondheid. Uv-stralen zijn een bron van vitamine D, essentieel voor stevige botten en tanden en om ons lichaam goed te doen functioneren. Bovendien stimuleert de zon de aanmaak van serotonine. Dit hormoon beïnvloedt onze stemming. Op die manier regelt zonlicht onze slaap en stemming, bovenop tal van andere positieve effecten. Wil je echter in alle veiligheid genieten van deze voordelen, dan moet je jezelf ook beschermen tegen uv-stralen.

Iedere blootstelling aan uv-stralen beschadigt ons DNA. Onze huidcellen zijn niet in staat om deze schade volledig te herstellen. Sommige van de veroorzaakte letsels kunnen zich ontwikkelen tot kanker.

Overmatige blootstelling aan uv-stralen veroorzaakt:

  • zonnebrand, brandwonden, rimpels, pigmentvlekken
  • oogletsels zoals staar en oogkanker
  • huidkanker (melanoom), niet-melanome huidkanker, lipkanker, oogkanker

3 tips om veilig van de zon te genieten

Wees op je hoede voor de zon, overal en tijdens elke activiteit

Voorzichtig zijn in de zon, da’s niet alleen iets voor tijdens je vakantie aan zee of in de bergen! Het is belangrijk om de tips hierboven op te volgen bij een uv-index van 3 of meer. In je tuin, op een terras, als je buiten aan het werk bent, wandelt, sport, je uitleeft in een hobby of op stap gaat… Bescherm je overal.

Goed om te weten:

  • Uv-stralen dringen doorheen de wolken, mist of nevel
  • Water, zand, beton, sneeuw en andere oppervlakken reflecteren de zonnestralen en versterken deze
  • Schaduw vormt je beste bescherming tegen de zon. Het is belangrijk om de schaduw op te zoeken, vooral tussen 12 en 15 uur
  • Je kleren beschermen je tegen de zon: draag een hoed met een brede rand, een zonnebril en kleding die je huid goed bedekt
  • Geen enkele zonnebrandcrème biedt voldoende bescherming. Beschouw ze als een aanvulling op andere bescherming zoals schaduw en kleding
  • Als je zwemt, is het van belang om je in te smeren met een waterbestendige zonnecrème en dat te herhalen zodra je afgedroogd bent na het zwemmen. Deze aanbeveling geldt net zo goed voor élke activiteit waarbij je zweet (wandelen, lopen, tuinieren, enz.). Smeer je om de 2 uur opnieuw in met zonnecrème.

Denk eraan om jezelf altijd goed te beschermen!

Houd de uv-index in de gaten

De uv-index geeft weer hoe sterk de ultraviolette straling is die het aardoppervlak bereikt. Dit varieert in functie van de tijd van het jaar, het weer, het uur van de dag en de locatie. Vanaf index 3 (matig) moet je blootstelling aan de zon beperken, beschermende kleding dragen en de blote huid insmeren met zonnecrème (index min 30, maar ideaal 50).

In België moeten we ons van maart tot eind oktober beschermen bij een uv-index van 3 of hoger, ook op bewolkte dagen!

Download hieronder de gratis SunSmart Global UV-app!

Ken je huid en bescherm ze

Om jezelf goed tegen de zon te beschermen, is het belangrijk om je huidtype te kennen. Wordt je huid in de zon eerder rood dan bruin? Wees dan extra voorzichtig!

Elk huidtype ondervindt schade van de zon, bescherm dus jezelf!

Beperk bij een uv-index van 3 of hoger je blootstelling, draag beschermende kleding en smeer de blootgestelde huid in met zonnebrandcrème (beschermingsfactor minstens 30).

Zonnebrandcrèmes moeten een beschermingsfactor hebben van minstens 30 met UVA- en UVB-filters. Als je huid zweet of als je gaat zwemmen, moet je een waterbestendige zonnecrème gebruiken en dit herhalen nadat je je afgedroogd hebt.

Opgelet: geen enkele zonnecrème biedt voldoende bescherming! Schaduw en kleding vormen de eerste bescherming. Breng als extra bescherming zonnebrandcrème aan op de blootgestelde huid.

Download hieronder de gratis SunSmart Global UV-app!

 1. https://apps.apple.com/be/app/sunsmart-global-uv/id1571645042
 2. https://play.google.com/store/apps/details?id=au.org.cancervic.globaluv

Ik check de uv-index 

Stel je kind niet bloot aan de zon

Los van hun huidtype hebben kinderen een dunnere en kwetsbaardere huid dan die van volwassenen. Deze huid kan zichzelf niet beschermen tegen uv-stralen. Studies tonen aan dat overmatige blootstelling aan de zon tijdens de kindertijd huidkanker kan veroorzaken op volwassen leeftijd.

Stel kinderen onder 1 jaar nooit bloot aan de zon!

Als je kind zich in de zon begeeft, moet je het altijd beschermen met lange kleding, een zonnebril, een hoedje en zonnebrandcrème met complete bescherming. Blijf ook voor oudere kinderen erg waakzaam, beperk de blootstelling en pas de beschermingsvoorschriften strikt toe.

Lig niet onder de zonnebank

Een zonnebank gebruiken, verhoogt je risico op huidkanker met wel 75%. Het veroudert ook vroegtijdig je huid en beschadigt je ogen.

In tegenstelling tot wat sommigen zeggen:

  • de zonnebank bereidt je huid niet voor op de zon
  • de zonnebank is bij een tekort aan zonlicht geen alternatief om vitamine D aan te maken

In afwachting van een algemeen verbod op de zonnebank voor iedereen, is het belangrijk om te weten dat het nu al verboden is voor al wie:

 • jonger is dan 18
 • een licht huidtype heeft van type 1
 • huidkanker heeft gehad
 • geneesmiddelen neemt die de gevoeligheid voor uv-stralen verhogen

Houd je huid in de gaten

Het is belangrijk om elke verandering in een moedervlek of het verschijnen van een nieuwe moedervlek op te merken. Twijfel je? Raadpleeg dan een dermatoloog of arts.

De ABCDE-regel om je huid in de gaten te houden

Raadpleeg een arts als je een pigmentvlek ziet die aan een of meer van de volgende criteria voldoet:

 • Asymmetrie: een plek met een asymmetrische vorm, een onregelmatige grootte en/of dikte
 • Border: de omtrek van de vlek is/wordt op een of meer plaatsen onregelmatig
 • Color: in het begin vaak erg donker, later alle kleuren gemengd (licht- of donkerbruin, rood, blauwachtig, zwart, etc.)
 • Dimensie: een diameter groter dan 5-6 mm

Evolutie: de beschadiging verandert van uiterlijk, grootte, kleur en dikte.

Beschikbaar materiaal

FAQ
Veelgestelde vragen