Nicotinezakjes zijn nu verboden in België

Nicotinezakjes zijn nu verboden in België

EEN STAP VOORWAARTS IN DE STRIJD TEGEN TABAK

Afgelopen februari publiceerden we samen met onze partners Veerle Maes van Kom op tegen Kanker en Pierre Bizel van het Observatorium voor Gezondheid van Henegouwen een witboek over de dringende noodzaak om de verkoop van nicotinezakjes te verbieden. Deze maatregel maakte deel uit van het antitabaksplan, ondertekend door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en 23 andere ministers. We verheugen ons dan ook dat het koninklijk besluit van 14 maart 2023 de beslissingen die in het kader van dit plan werden genomen, bekrachtigt. Deze nicotinepakjes zullen binnenkort niet meer verkrijgbaar zijn in België.

Deze zakjes dragen bij tot het in stand houden van de verslaving

De orale nicotinevervangers die in de apotheek verkocht worden, zijn na wetenschappelijk onderzoek effectief bevonden om te stoppen met roken. Voor nicotinezakjes is er géén wetenschappelijk bewijs dat ze helpen bij een rookstop. In tegenstelling tot de elektronische sigaret, die kan worden gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken, worden nicotinezakjes niet op de markt gebracht om mensen te helpen in het kader van een rookstop. Integendeel, sigarettenfabrikanten brengen deze producten op de markt om verloren nicotinemomenten te recupereren of klanten terug te winnen. Ze kunnen zelfs rokers in hun verslaving vasthouden en de vele inspanningen in de strijd tegen tegen roken ondermijnen. Nicotinezakjes kunnen zeer discreet worden gebruikt op plaatsen waar roken verboden is.  En wij maken ons zorgen over het gebruik ervan door jonge niet-rokers vanwege hun nicotinegehalte, dat nog verslavender is voor het jonge brein dat nog volop in ontwikkeling is. Tegenover de zogenaamde “voordelen” van nicotinezakjes kunnen wij een reeks gezondere manieren voorstellen om te stoppen met roken. Denk maar aan Tabakstop, de gratis stoplijn van Stichting tegen Kanker.

Generatie rookvrij

De belangrijkste reden om het verbod op nicotinezakjes toe te juichen is onze wens en plicht om kinderen en jongeren te beschermen tegen nicotineverslaving.

Deze producten zijn namelijk duidelijk gericht op jongeren: gezien de vele smaken waarin ze verkrijgbaar zijn – waaronder de voor sigaretten verboden mentholsmaak – hebben deze pakjes een grote aantrekkingskracht. Bovendien zijn ze zeer goedkoop, goed zichtbaar op het verkooppunt en dus gemakkelijk toegankelijk. Ten slotte is er, omdat je niet kunt zien of ruiken wanneer iemand ze gebruikt, weinig sociale controle door ouders of leraren, wat het risico op verslaving voor jongeren vergroot.

Wij zijn dan ook verheugd dat onze ministers deze belangrijke stap snel hebben gezet en grenzen hebben gesteld, want het verbod op nicotinezakjes is een belangrijke stap om een nieuwe grote verslavingsgolf onder jongeren te voorkomen.

Andere RESSOURCES