Maart is de maand die in het teken staat van dikkedarmkankerpreventie en -screening. Maar hoeveel weet jij echt over deze kanker? Hier leggen we je enkele feiten voor. Zijn ze waar of niet waar? Test je kennis !
Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende kankers in België.
WAAR! Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende kankers in België en treft bijna 8.000 mensen per jaar. Darmkanker is na borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen en de nummer 3 onder de kankers bij mannen. Het veroorzaakt meer dan 2.500 sterfgevallen per jaar. Maar dit hoeft niet zo te zijn want screening kan levens redden!
Opsporing wordt voorgesteld in de drie gewesten van ons land.
WAAR! De verschillende gewesten in ons land organiseren deze screening om de twee jaar, vanaf de leeftijd van 50 jaar. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië en Brussel wordt de test thuis uitgevoerd. De procedures om de testkit te verkrijgen en terug te sturen verschillen echter van gewest tot gewest.
In 2020, was de responsgraad om de test uit te voeren het hoogst in Brussel.
NIET WAAR! In 2020 bedroeg de deelname aan de screening slechts 13,1% in Brussel en Wallonië. De situatie was beter in Vlaanderen, waar 48,5% van de betrokken bevolking de gratis test deed. Maar dat is nog steeds te weinig!
De test die je thuis kan uitvoeren heet iFOBT
WAAR! Deze test, waarbij gezocht wordt naar bloedsporen in de stoelgang, heet immunochemische Fecaal Occult Bloedtest, ofwel iFOBT.
Het overlevingspercentage 5 jaar na de diagnose is de laatste jaren aanzienlijk gestegen.
WAAR! In België zitten we momenteel op 70,8%. En er is nog goed nieuws … het onderzoek op dit gebied boekt aanzienlijke vooruitgang!