Eerbetoon aan professor Michel Symann

Eerbetoon aan professor Michel Symann

De Raad van Bestuur van Stichting tegen Kanker betreurt het overlijden van professor Michel Symann, voormalig voorzitter van de Stichting, op 23 april. De Raad van Bestuur en het personeel van Stichting tegen Kanker betuigen hun diepste medeleven aan zijn nabestaanden.

Stichting tegen Kanker en het Belgisch kankeronderzoek in het algemeen zijn professor Michel Symann veel dank verschuldigd. Zijn visionaire intelligentie, wetenschappelijke nauwkeurigheid, doorzettingsvermogen, interpersoonlijke vaardigheden hebben wonderen verricht bij het promoten van geavanceerde onderzoeken en geneeskunde ten dienste van de patiënt aldus Didier Van der Steichel.

Wij willen hem eer bewijzen door de tekst te publiceren van Prof. Jean-Pascal Machiels, Directeur van het Albert II Instituut van de Universitaire Ziekenhuis St Luc, die verscheen op de website van de Belgian Society of Medical Oncology.

Geachte dames en heren, beste collega’s,

Met spijt moeten wij u het overlijden meedelen van Professor emeritus Michel Symann op 23 april 2023.

Michel Symann behaalde in 1967 zijn doctoraat in geneeskunde aan Université catholique de Louvain en specialiseerde zich eerst in interne geneeskunde onder Professor F. Lavenne in Leuven, daarna bij Professor Jean Bernard in Parijs (Mandat du Collège de Médecine des Hôpitaux de Paris) en tenslotte bij Professor F. Stohlman in Boston.

Eind 1973 trad hij toe tot het team van Professor G. Sokal, nam deel aan de eerste hematologie consultaties in Brussel en richtte het experimentele hematologielaboratorium van UCL op in Brussel.

In 1979 werd hij benoemd tot hoogleraar in het hoger onderwijs en droeg hij bij aan de oprichting van de Brusselse tak van het “Ludwig Institute for Cancer Research”. In 1988 werd hij klinisch hoofd in de klinische oncologie-eenheid, die later de afdeling medische oncologie zou worden. In 1988 richtte hij de facultaire oncologie-eenheid op, waarvan hij de verantwoordelijkheid tot 2006 op zich nam.

In 1990 werd hij benoemd tot klinisch professor en in 1992 tot professor. Hij gaf met passie en overtuiging les in oncologie aan geneeskundestudenten.

Als lid van verschillende Belgische en buitenlandse wetenschappelijke comités en verenigingen droeg hij bij aan de internationale reputatie van Cliniques universitaires Saint-Luc en UCLouvain. Hij was onder meer voorzitter van de “EORTC Autologous Bone Marrow Transplantation Study Group”, de wetenschappelijke commissie van de Hospices Civils de Lyon en de “European Haematology Association”.

In 1992 was hij secretaris-generaal van de “Oeuvre Belge du Cancer”, die later de “Stichting tegen Kanker” zou worden, waarvan hij de eerste voorzitter werd (samen met Professor Marc Mareel uit Gent).

Samen met de BSMO speelde hij een cruciale rol in de erkenning van ons vakgebied in België.

Als visionair man en gepassioneerd over wetenschap wist hij ons steeds te enthousiasmeren voor ambitieuze projecten. Hij was een man van cultuur en gebruikte graag Latijnse citaten om zijn toespraken af te sluiten. Hij hanteerde de Franse taal met een zeldzame vaardigheid en grote retorische kwaliteit. Hij heeft een diepgaande invloed gehad op de ontwikkeling van de oncologie in Cliniques Universitaires Saint-Luc en UCLouvain.

De afscheidsdienst zal plaatsvinden op woensdag 3 mei 2023 om 11 uur in kerk Saint-Etienne, Chemin du Meunier 40 te Rixensart. Het onthaal begint om 10u15.

Ave atque vale!

Jean-Pascal Machiels

Andere RESSOURCES