Buddy deal 2023 – 6 keer meer inschrijvingen voor de tweede editie

Buddy deal 2023 – 6 keer meer inschrijvingen voor de tweede editie

Meer dan 60% van de Belgische rokers geeft aan te willen stoppen

Op 1 mei lanceerde Stichting tegen kanker de tweede editie van Buddy Deal, een nationale campagne om mensen aan te moedigen om een maand te stoppen met roken. Doel? In mei rookvrij blijven met de steun van een “Buddy”, een vriend, collega of familielid. En… als dat lukt het ook daarna vol te houden, eventueel met advies en aanmoediging van de tabakologen bij Stichting tegen Kanker. Uit de resultaten van de rookenquête 2022 van Stichting tegen Kanker blijkt immers dat meer dan 60% van de Belgische rokers wil stoppen met roken.

6 keer meer inschrijvingen dan de eerste editie!

Bijna 9.000 deelnemers registreerden zich rechtstreeks als Stoppers of Buddies op de website. Er werden bovendien meer dan 200 toolkits voor bedrijven en lokale overheden gedownload.

De vele reacties van de deelnemers zijn alvast enthousiast. Buddy Deal blijkt dan ook een waardevolle en succesvolle formule. Op de Facebook-groep van Tabakstop gingen de deelnemers met elkaar in dialoog. Ook de scheurkalenders, met in mei elke dag een tip, waren zo gegeerd dat er een herdruk nodig was.

“Ik ben erg blij met het succes van de tweede editie van Buddy Deal. We bereiken er mensen mee die willen stoppen met roken maar niet de stap nemen om naar een tabakoloog of g ezondheidsspecialist te gaan. Dit project beantwoordt aan de tweede missie van Stichting tegen Kanker, nl. Preventie. En dat is heel logisch als je weet dat roken de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor kanker is.” 
– Suzanne Gabriels, experte tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker.

Eerste resultaten

Volgens een eerste onderzoek heeft Buddy Deal goed gewerkt en de belangrijkste reden voor het succes is de bereidheid van de deelnemers om voor hun gezondheid te zorgen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Een groot aantal deelnemers hield het de hele maand vol. 53 % van de Nederlandstalige respondenten heeft niet gerookt in de maand mei en blijft volhouden. Degenen die in mei of daarna toch hervielen, moeten zich geen zorgen maken: soms zijn er meerdere pogingen nodig en de volgende poging zou wel eens de definitieve kunnen zijn! Wij nodigen die mensen uit om contact op te nemen met Tabakstop – de gratis stoplijn van Stichting tegen Kanker – die hen kan helpen om er voorgoed vanaf te raken.

  • De meeste deelnemers zijn gematigde rokers (10-20 sigaretten/dag, 51% NL – 34% FR) tot zware rokers (meer dan 20 sigaretten/dag, 23% NL – 39% Fr).
  • De deelnemers roken gewone sigaretten (92% NL – 72% FR) en in mindere mate roltabak (8% NL – 22% FR).
  • De meeste onder hen hebben al verschillende pogingen ondernomen om te stoppen met roken (78% NL – 83% FR, meer dan 4 pogingen). Voor 21% NL – 16% FR van de deelnemers was Buddy Deal hun eerste poging om te stoppen.
  • De meerderheid van de respondenten zou andere rokers aanraden om deel te nemen aan de volgende editie (80% FR – 84% NL).

Julie Zimba ging de uitdaging aan met buddy Alana Vancoillie 

“Ik wou al een tijdje stoppen met roken. Roken paste niet meer bij mijn identiteit, Ik wou er geen slaaf meer van zijn. Maar ik had gewoon nog niet de juiste mindset gevonden. Motivaties als geld besparen, risico’s op zware ziekten, stoppen voor mijn kinderen waren niet voldoende voor mij. Ik leerde Buddy Deal kennen via het werk. Ik vroeg aan een van mijn beste vriendinnen of ze mijn buddy wilde zijn en zo zijn we gestart. De maand mei is over het algemeen heel goed verlopen. Stressmomenten waren voor mij de moeilijkste momenten. Ik wist ook dat ik het maar een maand moest volhouden en ik hou er wel van om een uitdaging aan te gaan. Ik denk dat het komende jaar moeilijker zal worden.

We zijn nu al enkele dagen voorbij het einddoel en ik moet toegeven dat ik op sommige momenten nog steeds verlang naar een sigaret. Maar ik weet ook dat eentje mij weer helemaal terugbrengt bij af dus probeer ik telkens nee te zeggen en afleiding te zoeken.

Ik heb veel gehad aan de bevestigingen dat ik goed bezig was. Niet alleen mijn buddy maar ook andere vrienden die op de hoogte waren steunden mij. Soms stuurde ik een foto door van de scheurkalender om mijn buddy eraan te herinneren hoever ik al was geraakt. Ondanks dat mijn buddy nooit gerookt heeft en niet kan weten wat ik doormaak, heb ik enorm veel steun en begrip ervaren. Haar steun en toewijding voor deze uitdaging betekenen voor mij vele malen meer dan het cadeautje dat ik op het einde van de rit zou krijgen.”

Buddy Deal werd in mei georganiseerd door Stichting tegen Kanker, maar elk moment is een goed moment om aan je gezondheid te denken. Voor wie wil stoppen met roken, is er Tabakstop.  De Buddy Deal tips zijn bovendien nog steeds online beschikbaar op www.buddydeal.be. Stichting tegen Kanker is al volop bezig met de voorbereidingen voor de 3e editie in 2024!

Andere RESSOURCES