Belangrijke doorbraak in het kankeronderzoek!

Belangrijke doorbraak in het kankeronderzoek!

Het wetenschappelijk kankeronderzoek boekt heel wat vooruitgang. Elke dag weer. Enkele maanden geleden publiceerde het tijdschrift Nature nog resultaten van zo’n veelbelovend onderzoek, dat financiële steun krijgt van Stichting tegen Kanker.

Het team van professor Cédric Blanpain, onderzoeker aan het WEL Onderzoeksinstituut, departement WELBIO, directeur van het Laboratorium voor Stamcellen en Kanker en professor aan de Université Libre de Bruxelles, ontdekte een eiwit dat sommige kankercellen in staat stelt weerstand te bieden tegen kankerbehandelingen. Chemotherapie beschadigt doelgericht het DNA van de kankercellen. Maar het eiwit stimuleert het herstel daarvan, waardoor de behandeling niet aanslaat.

“Deze ontdekking opent uiterst belangrijke perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, waardoor de resistentie tegen chemotherapeutische behandelingen beter kan worden bestreden.”

Prof. Cédric Blanpain

Steun aan het kankeronderzoek

Stichting tegen Kanker is erg fier om dit onderzoek financieel gesteund te hebben. Net zoals veel andere onderzoeksprojecten. Al tientallen jaren steunt ze het wetenschappelijke kankeronderzoek. Enkel doorgedreven onderzoek maakt het mogelijk om de complexe mechanismen van kanker beter te doorgronden: hoe tumoren ontstaan, zich ontwikkelen en zich uitzaaien. Onderzoek leidt ook tot betere behandelingen, waardoor de overlevingskans en de levenskwaliteit van mensen met kanker stijgen. Op 40 jaar tijd is de overlevingskans 5 jaar na een kankerdiagnose gestegen van 40% naar 70%! 

Stichting tegen Kanker kan die steun enkel geven dankzij de vrijgevigheid van haar donateurs. En dat willen we blijven doen. Zeker nu zoveel onderzoekers dicht bij een doorbraak zitten. Momenteel lopen er bijvoorbeeld verschillende studies rond immunotherapie, zodat die veelbelovende behandeling straks bij meer patiënten en meer soorten kankers kan ingezet worden. Zo zal het de genezing het halen van de ziekte!

Andere RESSOURCES