Beating Cancer Together Scientific Grants 2023

Beating Cancer Together Scientific Grants 2023

Een unieke ontmoeting tussen donateurs, partners en onderzoekers

Op 22 september nodigde Stichting tegen Kanker haar donateurs en partners uit op het event “Beating Cancer Together – Scientific Grants”.  Tijdens dit event reikte ze de wetenschappelijke Grants van de projectoproep 2022 officieel uit aan Belgische onderzoekers en hun teams. 

Alle aanwezigen – waaronder vele donateurs – kregen een unieke belevenis in de Research Village, waar winnende onderzoeksteams hun werk presenteerden en vragen van bezoekers persoonlijk beantwoordden. Zo konden donateurs en partners zien wat de impact is van hun vrijgevigheid. 

Wetenschappelijk onderzoek financieren is de belangrijkste missie van Stichting tegen Kanker

Onderzoek is en blijft de motor van vooruitgang in de strijd tegen kanker. Naast fundamentele, translationele en klinische onderzoeksprojecten, die allemaal zorgvuldig zijn geselecteerd door onafhankelijke wetenschappelijke raden, steunt de Stichting ook postdoctorale mandaten. In 2022 waren er bovendien ook uitzonderlijke projectoproepen, zoals de Grants voor Advanced Technology Equipment en die voor Organ Saving Treatment & Improvement of Quality of Life.

“Beating Cancer Together”, een unieke ontmoeting tussen donateurs, partners en onderzoekers”

Tijdens de plenaire zitting kwamen vier professoren aan het woord, allen gespecialiseerd in een andere onderzoeksdiscipline.  

FUNDAMENTEEL ONDERZOEK

Professor Agnès Noël –ULiege

Bij kankerpatiënten blijft uitzaaiing de voornaamste oorzaak van overlijden. Terwijl kankercellen zich via bloed en lymfesysteem verspreiden, moeten ze zich aanpassen aan hun omgeving om te kunnen overleven. Hoe deze uitzaaiende cellen in lymfeklieren overleven en vervolgens naar andere organen reizen, blijft een raadsel. Het onderzoek onder leiding van Professor Noël heeft als doel te begrijpen hoe het metabolisme van vetachtige stoffen (lipidenmetabolisme) de kolonisatie van uitzaaiende cellen in lymfeklieren bevordert. Het project richt zich specifiek op zowel de uitzaaiende cellen als de cellen die de lymfeklier vormen. Het uiteindelijke doel is om nieuwe doelwitten of zwakke plekken te ontdekken die aangepakt kunnen worden om de uitzaaiing naar lymfeklieren te voorkomen. En ook om te voorkomen dat cellen zich vanuit deze klieren naar andere organen verspreiden.

KLINISCH ONDERZOEK

Professor Bruno De Geest – UGent & VUB

Professor De Geest van de UGent werkt samen met Professor Damya Laoui van de VUB aan de ontwikkeling van een vaccin tegen kanker. Dit vaccin is bedoeld om het immuunsysteem te trainen om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Tot nu toe hebben ze veelbelovende resultaten behaald in laboratoriumtests met muismodellen die het concept ondersteunen. In dit project streven ze ernaar om het pepLNP-technologieplatform verder te verbeteren en te valideren door gebruik te maken van preklinische muismodellen van tumoren. Dit is een stap om het platform klaar te maken voor een eerste klinische test bij mensen.

ADVANCED TECHNOLOGY EQUIPMENT

Professor Pierre van der Bruggen – UCLouvain

Financiering voor geavanceerde technologische apparatuur is van cruciaal belang om aanzienlijke vooruitgang te boeken. Een concreet voorbeeld van zo’n apparaat is een flow cytometer, een project voorgesteld door Professor Pierre Van der Bruggen van Institut de Duve, UCLouvain. Specifiek fungeert dit apparaat als een cel-sorteerder om zeldzame neutrofielen met een lage dichtheid te isoleren uit het bloed en de tumoren van kankerpatiënten. Hierdoor kan worden onderzocht hoe deze cellen het immuunsysteem beïnvloeden en met name de functie van T-cellen onderdrukken. Dit onderzoek heeft tot doel manieren te ontdekken om deze onderdrukking tegen te gaan en zo doelgerichte behandelingen te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor longkanker.

ORGAN SAVING TREATMENT & IMPROVEMENT OF QUALITY OF LIFE.

Professor André D’Hoore – UZ Leuven

De initiële therapie bij endeldarmkanker of rectumkanker is vaak radiotherapie en chemotherapie. Daarna kan radicale chirurgie de tumor optimaal beheersen en de langetermijnoverleving verbeteren. Chirurgische ingrepen kunnen echter complicaties met zich meebrengen, zoals lekkages in nabijgelegen weefsels en tijdelijke stoma’s. Dit leidt vaak tot blijvende darmklachten die de levenskwaliteit beïnvloeden.

Maar als de tumor na de initiële behandeling (radiotherapie en chemotherapie) volledig verdwijnt, kan een chirurgische operatie worden vermeden om het orgaan te behouden.

Dit lopende onderzoek streeft naar aanzienlijke vooruitgang in het begrip van tumorreacties op initiële behandelingen. Met als doel beter en preciezer te kunnen identificeren of de respons op de initiële therapie compleet is. Dit kan patiënten in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen over hun behandeling.

Financiering van wetenschappelijk onderzoek, dankzij de vrijgevigheid van donateurs en partners


“De financiële behoeften van het wetenschappelijk onderzoek nemen toe naarmate het gesofisticeerder en complexer wordt. De vereiste technologie en specialisatie worden steeds geavanceerder en duurder. Investeringen in wetenschappelijk onderzoek, doeltreffende opsporing en efficiënte preventie blijven dan ook een absolute prioriteit op nationaal niveau en zijn een absolute voorwaarde om verder vooruitgang te maken om de prognose van onze patiënten te verbeteren.”

Prof. Dr. Eric Van Cutsem, Hoofd Afdeling Digestieve Oncologie, UZ en KU Leuven – co-voorzitter Stichting tegen Kanker

Het hele event vond plaats op de AG Campus in Brussel. AG is partner van Stichting tegen Kanker.

“De impact van kanker op onze maatschappij, op families en mensen kan verwoestend zijn. Als verzekeraar zetten we volop in op de preventie van kanker en de begeleiding en re-integratie van patiënten. Maar we ondersteunen ook al meer dan tien jaar Stichting tegen Kanker, omdat we ervan overtuigd zijn dat wetenschappelijk onderzoek de sleutel blijft om die vreselijke ziekte beter te begrijpen, te behandelen en uiteindelijk te voorkomen.”, aldus Heidi Delobelle, CEO van AG.

Dat Stichting tegen Kanker kan bijdragen aan de financiering van de meest veelbelovende Belgische onderzoeksprojecten, is vooral te danken aan de vrijgevigheid van donateurs en partners. “Beating Cancer Together” is dan ook een uitgelezen kans om iedereen te ontmoeten die helpt om hoop om te zetten in overwinning, en om iedereen te bedanken die dit mogelijk maakt!

Andere RESSOURCES