28ste Nationale Kinderkankerdag in ZOO Planckendael op 1 oktober

28ste Nationale Kinderkankerdag in ZOO Planckendael op 1 oktober

Zorgeloos ontspannen voor kinderen met kanker en hun familie

Op 1 oktober werkten Stichting tegen Kanker, vzw Nationale Kinderkankerdag, ZOO Planckendael en een massa vrijwilligers samen om jonge kankerpatiënten en hun familie een zorgeloos dagje ontspanning aan te bieden. De 28ste editie van de Nationale Kinderkankerdag vindt zoals steeds plaats in ZOO Planckendael en heeft als thema ‘Magisch Circus’. Er kwamen 230 kinderen met hun families.

Familiedag met als thema ‘magisch circus’

De Bellemadam uit Mechelen, de Dansmariekes, het Prinsenpaar en het Jeugdprinsenpaar van de Mechelse Stadscarnavalgilde De Manenblussers, verwelkomden de kinderen en hun familie aan de ingang samen met enkele clowns. Verder vond je op de familieweide muzikale animatie en een aantal springkastelen. Er werden ook workshops circusinitiatie georganiseerd, zodat de kinderen straks zelf echte circusartiesten worden.  Ook een bezoek aan ZOO Planckendael zelf was de hele dag mogelijk. “Clowns” entertainden de kinderen met hun grappen en grollen in een magische slotshow en sloten de dag af met een ballonfiguur voor elk kind. Bekijk de video.

Druk op het gezin verlichten

Kanker zet heel wat druk op de kinderen en hun familie. De Nationale Kinderkankerdag wil die druk wat verlichten. Een gezin dat zich normaal gezien moet organiseren in functie van het zieke kind, kon op 1 oktober een gezellige en fijne dag doorbrengen in een betoverend kader. Iedereen kreeg bovendien de gelegenheid om mensen te ontmoeten die dezelfde moeilijkheden doormaken. Ook dit jaar was het een groot success ook dankzij het prachtige weer.

Nancy Verlinden, die dit jaar de fakkel overnam van Karel Verbist als voorzitter van de vzw Nationale Kinderkankerdag, drukt treffend uit hoe moeilijk het kan zijn voor een gezin als een van de kinderen een ernstige ziekte heeft: “Als een kind ziek wordt, wordt heel het gezin ziek. Het zieke kind wordt de focus binnen het gezin en door deze dag laten we het hele gezin even genieten zonder zorgen.”

Professionele en discrete omkadering

Vanuit hun ervaring rond kanker weten Stichting tegen Kanker en de vzw Nationale Kinderkankerdag dat een dagje ontsnappen uit de routine voor de jonge patiënten en hun omgeving een hele verademing is. Om alles in de beste omstandigheden te laten verlopen, waren de verplegers van de kinderoncologische verzorgingscentra van de partij. Er was ook een centrale hulppost ter plaatse, maar de medische omkadering werd bewust discreet gehouden zodat de kinderen enkel aan hun plezier hoefden te denken.

De drie partners werken al 28 jaar samen om van deze dag een groot succes te maken. De mooie dag is enkel mogelijk dankzij het vertrouwen en de medewerking van de grote kinderoncologische centra van ons land, de steun van talrijke partners en sponsors en de toewijding van een groot aantal vrijwilligers.

ZOO Planckendael is bovendien perfect geschikt voor deze gelegenheid omdat het dierenpark een groot aantal jonge Belgische kankerpatiënten van wie de gezondheidstoestand het toelaat, kan verwelkomen.

Kinderkanker in België

Gelukkig is kanker bij kinderen (< 15 jaar) in België eerder zeldzaam (minder dan 1% van alle kankers). In 2021 werden 335 nieuwe casussen geregistreerd bij kinderen tussen 0 en 14 jaar.(bron : Stichting Kankerregister). De meest frequente zijn leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel. Zij vormen samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen. De voorbije 40 jaar is het genezingscijfer opvallend verbeterd. Gemiddeld geneest 80% van alle kinderen met kanker, tegenover minder dan 50% voor de jaren 70. Dat is hoopgevend.

Andere RESSOURCES