10 tips om iemand met kanker te steunen

10 tips om iemand met kanker te steunen

Op haar 44ste kreeg Valériane te horen dat ze borstkanker heeft. Van de ene op de andere dag moest ze met die diagnose ‘leren leven’. Dat is niet gemakkelijk. Noch voor haar en noch voor wie ze liefheeft. Valériane’s getuigenissen bevatten een schat aan informatie. In deze getuigenis geeft ze tps aan vrienden en familie die iemand met kanker willen steunen. Haar ervaring is dat mensen super welwillend zijn, maar niet altijd weten hoe ze moeten reageren.

Tip 1: Speel voor taxi

Ik moet al zoveel rijden… Heen en weer pendelen tussen thuis en het Bordet Instituut, de kinderen brengen en halen, boodschappen doen… Soms vind ik het fijn als iemand me gewoon afzet en weer ophaalt aan het ziekenhuis, en ik daar even alleen kan zijn.

Tip 2: Ga een dagje mee naar het ziekenhuis

Altijd top. Gewoon voor het gezelschap, om gezellig te kletsen, te genieten van de tijd samen… Maar durf ook stiltes te laten vallen, want we zijn snel moe en hebben overdag rust nodig om het lichaam en vooral de geest te laten herstellen. Bij deze nogmaals bedankt aan mijn neven, nichten en vrienden, jullie zijn fantastisch! De kers op de taart is toch wel mijn nicht die mijn voeten masseert tijdens de chemo. Dat is pas onvoorwaardelijke liefde.

En ik zou het bijna vergeten, maar maak aantekeningen van wat de verpleegsters en artsen zeggen; een chemobrein is geen mythe!

Tip 3: Leen of geef een oud sjaaltje of een leuke muts

Als er iets is waar je echt geen zin in hebt, is het wel online of in een winkel met accessoires voor kankerpatiënten rondstruinen voor een sjaal of iets anders voor op je hoofd. Tijdens mijn derde week chemo kocht een vriendin van mijn 12-jarige dochter in een kringloopwinkel een leuke sjaal voor me. Ik was er echt van aangedaan en heb haar sjaaltje vaak gedragen. Het deed me de hele tijd terugdenken aan dit mooie gebaar. Een nicht stuurde me leuke mutsen, een andere nicht bood zelfs aan om haar haren af te knippen voor een pruik (serieus!).

Dus, aan alle vriendinnen: leen of geef je vriendin een – liefst gewassen – sjaal. Lenen is leuk, want wanneer je de sjaal teruggeeft, heeft dit extra betekenis. Namelijk dat je haar is teruggegroeid, de behandeling ten einde is of je in remissie bent.

Conseils

Tip 4: Geef de contactgegevens door van een lotgenoot

De ene kanker is de andere niet. Wees dus voorzichtig met ‘bemoedigende woorden’ zoals: “Ginette heeft ook kanker gehad, alles is weer goed, ze verloor niet eens haar haar, je zou haar om advies moeten vragen…” Ik ben Ginette niet, noch Suzette, noch Paulette en ik sta al onder behandeling van een dokter. Ik ben ik met mijn ziekte en mijn behandeling. Maar mensen die kanker hebben of hebben gehad wéten wat je doormaakt en zullen misschien de juiste woorden hebben. Trouwens, bedankt aan alle nieuwe vrienden en vriendinnen die zich zo voor mij hebben opengesteld.

Tip 5: Organiseer een ‘scheerfeestje’

Haar dat uitvalt, dat is eng, confronterend en maakt je verdrietig. Ik heb eerst samen met mijn kinderen een bezoekje aan de kapper gebracht; de puntjes eraf en dan een jongenscoupe. Maar mijn haar bleef maar uitvallen, ik leek wel een golden retriever in de rui. Dus organiseerde ik een ‘scheerfeestje’ met vrienden-collega’s (met wie ik drie dagen voor het werk in het buitenland was). Mijn vriend en rechterhand schoor mijn haren af in een warme en feestelijke sfeer, en een verpleegster werkte alles een paar dagen later netjes bij.

Tip 6: Zei er iemand manicure?!

Wees de perfecte vriendin en stel een nagelverzorgingskitje samen met daarin Laroche-Posay Silicium nagellak voor broze en gebroken nagels. We hebben snel last van onze nagels en vingers. Vingers tintelen, nagels breken makkelijk af, zijn broos, verkleuren… Het doet ook pijn. Je nagels beschermen, is een must en vermindert dit soort klachten.

Tip 7: Ga samen wandelen, fietsen of paardrijden

Om je op je best te voelen, moet je een halfuurtje per dag blijven bewegen. Maar jezelf daartoe aanzetten, dat lukt niet altijd even goed… Wees de supervriend die zijn of haar vriendin ophaalt en meeneemt, zonder dat ze erover hoeft na te denken.

Tip 8: Goede adresjes voor aanvullende behandelingen? Geef ze door!

Of beter nog: leg het contact. Als iemand down of moe is, lijkt alles ingewikkeld, zelfs bellen. Een kanttekening voor wie een therapeut wil aanbevelen: dit is niet het moment om in vraag te stellen of we misschien kanker hebben omdat we te hard hebben gewerkt, te veel hebben geïnternaliseerd, of kampen met transgenerationele bagage… Maar reflexologie, massage, homeopathie… kan absoluut (in overleg met je arts). Zeker onze huid kan wat extra aandacht gebruiken omdat ze erg droog wordt. Kortom: neem je vriendin mee voor een massage!

Tip 9: Stuur regelmatig een berichtje via WhatsApp, Messenger,…

Laten weten dat je er bent, doet iemand goed. Bemoedigende woorden, een smiley… Het geeft iemand net wat meer energie en kracht. Nogmaals bedankt aan mijn vrienden en naasten voor alle berichtjes, ze geven me elk dag opnieuw een boost.

Tip 10: Denk aan onze immuniteit

Onthoud dat chemotherapie ons immuunsysteem onderdrukt, we pikken elke bacterie op, dus als je ook maar een beetje verkouden bent, hou dan afstand, vermijd knuffels, ook al houden we nog zo van elkaar. Zeg ‘Hallo’ vanop afstand, met je ogen en met je hart.

Vergeet niet: we zijn bang, we zijn moe, we hebben pijn, maar we leven en hebben nood aan energie en tekenen van liefde. Aan positiviteit. Ik ben de mensen om me heen zo dankbaar! Ik hoop dat alle mensen met kanker zich net zo geliefd en gesteund voelen als ik nu.

Neem voor al je vragen over kanker gerust contact op met Kankerinfo

Andere RESSOURCES