Eén ding is helaas zeker: er bestaat geen algemeen wondermiddel tegen kanker. Kanker is namelijk niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor wel honderd kankersoorten. Bovendien is elk mens met kanker uniek. Elke situatie vraagt dus om een andere aanpak. Na de diagnose stelt de dokter je enkele behandelingsmogelijkheden op maat voor. Omdat je als AYA op biologisch, psychologisch en sociaal vlak (deels) verschilt van oudere volwassenen, kan ook de behandeling variëren.
Welke standaardbehandelingen binnen de klassieke geneeskunde bestaan er? En welke bijwerkingen kan je verwachten? Onze infopagina De behandeling voor volwassenen geeft je een helder en correct beeld, ook over aanvullende en alternatieve behandelingen.
De speciale AYA-pagina die je nu leest focust op de belangrijkste verschillen tussen adolescenten en jonge volwassenen enerzijds en oudere volwassenen anderzijds. En vooral: wat die verschillen betekenen voor jouw behandeling. Je vindt hier ook informatie over klinische studies waaraan je misschien kan deelnemen.
Je dokter stemt je behandeling specifiek af op het soort kanker dat je hebt. Omdat AYA’s vaak andere soorten kanker krijgen dan oudere volwassenen, verschilt vanzelfsprekend ook de behandeling. Kankers die vaker voorkomen bij AYA’s zijn:
Tumoren bij AYA’s kunnen biologisch gezien anders zijn dan dezelfde tumoren bij oudere volwassenen. Als AYA kan je daardoor anders reageren op chemotherapie of andere behandelingen. Je dokter zal daar rekening mee houden. Soms betekent dat dat je behandeling zwaarder zal zijn, in andere gevallen dat die lichter zal zijn.
Klinkt vaag? Een paar voorbeeldjes maken het duidelijk!
Als AYA zit je in de fleur van je leven op het moment dat je ziek wordt. Daardoor ben je, over het algemeen, fysiek fitter dan oudere volwassenen en kan je vaak intensievere behandelingen ondergaan, zoals chemotherapie in hogere dosissen. Tegelijkertijd heb je als jonge mens nog een lang leven te gaan. Dokters moeten dan ook rekening houden met de toxiciteit van behandelingen op de lange termijn.
Toxiciteit is een term die de ernst van bijwerkingen van behandelingen als chemotherapie, bestralingen of immunotherapie aanduidt. Als AYA kan je te maken krijgen met latere bijwerkingen als hart- en vaatziekten of cognitieve problemen bijvoorbeeld. Je dokter zal dat soort lange termijn problemen zoveel mogelijk proberen te vermijden. AYA-nazorg is dus vaak intensiever en monitort die mogelijke bijwerkingen op langere termijn.
Als AYA zit je in de meest vruchtbare periode van je leven, maar heb je vaak nog geen gezin. Sommige behandelingen kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Schat de arts in dat je vruchtbaarheid aangetast wordt door een kankerbehandeling? Dan zal die je aanraden om ‘een vruchtbaarheidsparende ingreep’ te ondergaan, zoals je zaadcellen of eicellen laten invriezen.
Meer weten?
Blader gauw door naar onze AYA-pagina
‘Vruchtbaarheid en kinderwens’.
AYA’s nemen minder deel aan klinische studies dan kinderen of ouderen en vallen vaker terug op standaardbehandelingen:
Je leest alles over het verloop en de motivatie om deel te nemen op onze infopagina over Klinische studies.
Een aantal redenen waarom AYA’s minder deelnemen aan klinische studies zijn:
Die drempels wegnemen maakt deel uit van de AYA-zorg waar recent meer aandacht voor is!
Sinds december 2023 wordt er door de Belgische overheid écht werk gemaakt van AYA-zorg: zorg en nazorg op maat van jonge mensen met kanker. AYA-zorg gaat uit van ‘de jonge mens als geheel’. Ze focust niet alleen op de behandeling van je ziekte, maar houdt ook rekening met de gevolgen van kanker op je persoonlijke leven: je relatie, je school of je werk, je hobby’s, je gemoed… De overheid beseft ook dat het voor AYA’s belangrijk is om te kunnen deelnemen aan klinische studies. Ze engageert zich om die drempels te verlagen of weg te nemen.
Details over de AYA-zorg en -nazorg lees je in de nieuwe AYA-overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid. Zes ziekenhuizen (UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel) hebben voortaan een AYA-referentieteam om jou en andere AYA’s te begeleiden.
Elk team is samengesteld uit minstens vier AYA-experten: een arts-specialist, een gespecialiseerd verpleegkundige, een sociaal werker en een psycholoog. Die krijgen soms de versterking van een kinesitherapeut, een seksuoloog, een diëtist, een ergotherapeut of een palliatieve zorgverlener. Zij bundelen de krachten en de breinen om hun kennis over jonge mensen met kanker te finetunen. Later delen ze die expertise met andere ziekenhuizen.
Jouw ervaring als AYA nu, bijvoorbeeld jouw deelname aan een klinische studie, zal later dus ook toekomstige AYA’s helpen!