Er verandert veel als je kanker krijgt, maar één ding blijft:
een lijf heeft voedsel nodig. Zonder brandstof rijdt de auto niet!
En hoewel voeding geen rechtstreekse invloed heeft op je
overlevingskansen bij kanker, gezond eten ondersteunt je
behandeling wel.
Vanzelfsprekend is het niet, daarin je weg vinden. Want ‘gezellig
genieten van eten’ betekent voor jou misschien gewoon een lekker
vet frietje stekken. En zelfs ‘gewoon gezond eten’ is vaak moeilijk
als je behandeld wordt tegen kanker. Zowel de ziekte zelf als de
bijwerkingen van je behandeling kunnen je eetgewoonten flink
verstoren.
Uitgebreide info en tips lees je bij onze infopagina Voeding voor volwassenen, maar het belangrijkste advies bundelen we hier!
Het allerbelangrijkste tijdens je kankerbehandeling is je gebruikelijke eetpatroon aanhouden, ook al at je ongezond! Gewichtsverlies vermijden en genoeg calorieën en eiwitten binnenkrijgen is prioriteit nummer één. Dat je die uit minder gezonde voeding haalt, is in deze fase van je ziekteproces minder belangrijk. Als het deugd doet om pitta of pizza te gaan eten met vrienden: hou je dus vooral niet in.
Natuurlijk is gezonde voeding wel aan te bevelen. Een tumor reageert beter op de behandeling, de bijwerkingen van radio- en chemotherapie zijn minder ernstig en slepen minder lang aan, om maar twee voordelen te noemen. Maar alleen als je daar de mentale ruimte voor hebt! Voldoende water drinken (1 tot 2 liter per dag) en een dagelijkse portie groente, fruit en volkoren producten eten, maken daar deel van uit. Als dat al je vaste eetpatroon was, hou het dan vooral zo.
At je ongezond, maar wil je nu graag gezonder gaan leven? Dat is natuurlijk een goed plan, op voorwaarde dat je het met volle overgave doet, niet met tegenzin, maar ook geleidelijk inbouwt. Een gewoonte veranderen vraagt immers om een lang volgehouden inspanning, terwijl een kankerbehandeling zo al genoeg energie van je vraagt.
Laat je niets wijsmaken: er bestaan géén wonderdiëten die kanker volledig voorkomen, laat staan genezen. Was het maar zo simpel! Via voeding kan je bijwerkingen niet volledig vermijden. Verder kan je niet ontsnappen aan een terugkeer van de ziekte noch je overlevingskansen verhogen door je voeding. Over voeding en kanker doen heel wat verhalen de ronde.
Check bij Feiten en fabels over voeding en kanker wat waar is en wat je maar beter niet gelooft. Je behandeling optimaal ondersteunen kan wél met de juiste voeding en eetgewoonten. Vooral voldoende energie en eiwitten binnenkrijgen en ondervoeding vermijden is belangrijk. Dat maakt de kankerbehandeling bijvoorbeeld minder toxisch. Zeker als je jong bent, is dat belangrijk. Bovendien verbetert je weerstand en maak je minder kans op infecties.
Een gespecialiseerde onco-diëtist kan je helpen bij een voedingsplan op jouw maat. Je vindt zo’n onco-diëtist in je buurt makkelijk via de VBVD (Vlaamse Beroepsvereniging Van Diëtisten). Klik ‘Vind een diëtist’, vul je gemeente in en duid bij specialisatie ‘oncologie’ aan.
In uitzonderlijke gevallen kan je er niets aan doen, dat je veel afvalt. Dat heet cachexie. Maar veel vaker is ongewild gewichtsverlies gelukkig tijdelijk. Zo kan een tumor het eten bemoeilijken of kan de bestraling van de slokdarm het slikken lastig maken. Bestraling van de darmen kan tot diarree leiden, chemotherapie kan misselijkheid en braken veroorzaken. En natuurlijk helpen de zorgen die je je maakt ook niet: de spanning kan je keel en je maag dichtknijpen.
Als die klachten of bijwerkingen worden aangepakt, in overleg met je arts of onco-diëtist, kan je op termijn weer aan gewicht winnen en ondervoeding tegengaan. Omgekeerd kan het zijn dat je ongewild kilo’s bijkomt. De wetenschap heeft daar nog niet alle oorzaken van achterhaald. Opnieuw: vraag er je arts of de onco-diëtist naar. Samen zoek je naar een oplossing!
Bij Wat zijn goede eetgewoonten tijdens je kankerbehandeling? vind je tips waarmee je al een heel eind komt!