Het ziekenhuisverblijf

Het ziekenhuisverblijf

Ziekenhuizen zijn helaas onvermijdelijk bij een behandeling tegen kanker. Je komt er voor een afspraak bij je arts, voor een verblijf zonder of met overnachting. Hoe bereid je je voor op een ziekenhuisverblijf met overnachting? Welk team staat in voor je verzorging tijdens zo’n verblijf? En wat mag je niet vergeten voor je weer naar huis terugkeert? Je leest het hier.

Thuis in het ziekenhuis

Een poliklinische opname, een dagverblijf, een hospitalisatie: de termen klinken je vast bekend in de oren, maar ken je het verschil? In het ziekenhuis bestaan twee werelden: die van de polikliniek en de kliniek.

De polikliniek is de plek in het ziekenhuis waar je op afspraak komt bij je arts. Je wordt er een eerste keer onderzocht of komt er op controle, krijgt er een bloedafname of scan, ondergaat er een kleine ingreep…

Na je afspraak kan je gewoon weer naar huis, je wordt niet opgenomen op een afdeling. Opnames gebeuren in de kliniek. Je krijgt een bed en verpleging en je staat onder toezicht van een arts. Gebeurt dat zonder overnachting dan is er sprake van ambulante zorgen, een dagverblijf of het dagziekenhuis. Met overnachting is sprake van een hospitalisatie, een ziekenhuisopname of een ziekenhuisverblijf.

Checklist

Wil je een geheugensteuntje waarin je alle to do’s voor, tijdens en na je ziekenhuisverblijf kan afvinken?

Ben je niet op de goede plaats?