Studeren

Studeren

Hoe je ‘t ook draait of keert: studeren is een belangrijke fase in je leven. Je secundaire of hogere studies bereiden je in eerste instantie voor op je professionele loopbaan. Tegelijkertijd leer je via je studies veel bij over jezelf en krijg je de kans om te groeien als mens. Het zou jammer zijn om dat te moeten missen!

Studeren en je kankerbehandeling met elkaar combineren: dat vraagt wel om moed en doorzettingsvermogen. Bovendien is lessen meevolgen fysiek niet altijd mogelijk. Toch is lessen blijven volgen fijn om verschillende redenen. Je studies later weer oppikken verloopt vlotter. En via je studies versterk je ook je mentale veerkracht.

Hoe zorg je ervoor dat studeren mogelijk blijft? Hier vind je alvast een paar praktische oplossingen!

Zit je nog in het secundair onderwijs?

In België geldt er leerplicht voor kinderen tussen 6 en 18 jaar, ook voor wie chronisch ziek is. Als je een te grote achterstand opbouwt en de eindtermen niet haalt, kan je niet over naar het volgende schooljaar. Gelukkig bestaan er tal van initiatieven om lessen te blijven volgen.

De ziekenhuisschool

Hier kan je terecht tijdens een ziekenhuisverblijf over een langere periode. Het gaat om erkende scholen die een programma op maat hebben voor jou. Die scholen zijn ook wel gekend als ‘buitengewoon onderwijs type 5’. De leerkrachten die er werken, kregen een speciale opleiding. Of er een school verbonden is aan ‘jouw’ ziekenhuis, check je op de lijst met ziekenhuisscholen.

Meer weten? Vraag de sociale dienst van je ziekenhuis naar alle mogelijkheden.

Bednet (SIO)

Sinds 2015 heeft () elke langdurig zieke jongere recht op synchroon internetonderwijs (SIO) in België. In Vlaanderen is de SIO-organisatie toegekend aan Bednet. Bednet zorgt ervoor dat je de lessen op school live kan meevolgen via de webcam. Je blijft niet alleen bij met de lessen, maar houdt ook makkelijk contact met je klasgenoten. De dienst is gratis, zowel voor jou als voor jouw school. Je kan synchroon internetonderwijs combineren met tijdelijk onderwijs aan huis.

Meer weten?

Tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH)

Onder bepaalde voorwaarden heb je als chronisch zieke jongere ook recht op tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH). Een leerkracht uit de school waar je ingeschreven bent, komt dan vier uur lesgeven: thuis of in het ziekenhuis. De dienst is gratis. Een combinatie met Bednet is mogelijk.

Meer weten?

Vrijwilligersinitiatieven voor zieke kinderen en jongeren

Naast het officiële SIO- en TOAH-onderwijs zetten tal van vrijwilligers zich in om jou bij te scholen. De vrijwilligersinitiatieven voor onderwijs vormen een goed alternatief als je niet aan de SIO- of TOAH-voorwaarden zou voldoen. En voor wie wel in aanmerking komt voor SIO of TOAH, zijn ze een prima aanvulling. (Let wel: die organisaties zijn niet erkend door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.)

  • Al sinds 1982 verzorgt School en ziekzijn vzw (S&Z) studiebegeleiding aan huis voor zieke leerlingen uit het reguliere onderwijs.
  • Ook de vrijwilliger-begeleiders van vzw Auxilia bieden je individuele hulp bij het leren.

Meer weten?

Examencommissie secundair onderwijs

Je kan ook zelfstandig je diploma halen, via de examencommissie secundair onderwijs (de vroegere ‘middenjury’). Je kiest dan zelf wanneer je studeert, hoe snel je de verplichte leerstof verwerkt en wanneer je je examens aflegt. Als je ziek bent, kan je eigen ritme volgen meer ademruimte geven. Aan de andere kant vraagt het ook om zelfdiscipline en moet je zelf je cursusmateriaal verzamelen. Ook kan het wat eenzamer voelen. Toch kiezen steeds meer Belgische jongeren, vooral 16- tot 18-jarigen, voor dit systeem.

PoZiLiV

Heb je graag een uitgebreider overzicht? Alle organisaties die onderwijs voor zieke jongeren mogelijk maken, zijn verenigd in PoZiLiV. Dat Platform voor Onderwijs aan Zieke Leerlingen In Vlaanderen is een initiatief van het Vlaams Agentschap Onderwijs.

Zit je in het hoger onderwijs?

Je opleiding (tijdelijk) stopzetten of afmaken via een aangepast traject: die keuze valt niet makkelijk te maken. Goed om te weten als je de opties tegen elkaar afweegt:

  • Als je kanker hebt en hogeschool- of universiteitsstudent bent, maak je deel uit van de ‘studenten met een functiebeperking’. Voor hen geldt er een wettelijke regeling die bepaalt dat je recht hebt op ‘redelijke aanpassingen’. Het onderwijs- en reglement van je instelling vult die ‘redelijke aanpassingen’ concreet in. Een statuut als zieke student aanvragen kan bij de dienst studieadvies of -begeleiding van je hogeschool of universiteit. Wacht daar niet mee tot aan de examenperiode: vaak is het dan te laat om nog aanpassingen te voorzien.
  • Wil je je studie slechts gedeeltelijk voortzetten door niet alle studiepunten op te nemen? Informeer je dan over de gevolgen voor je studievoortgang en voor de studietoelage en kinderbijslag die je ouders krijgen. Ook hier geldt: vraag de dienst studieadvies of -begeleiding van je opleidingsinstelling naar de laatste wetgeving en de beste opties in jouw geval.

 

Ben je niet op de goede plaats?