Kanker bij AYA’s

Kanker bij AYA’s

Kanker bij AYA’s: wat jongeren van 16 tot 35 jaar moeten weten

Kanker bij AYA’s (Adolescenten en Jonge Volwassenen) is zeldzaam, maar niet uitzonderlijk. In België krijgen elk jaar ongeveer 1.700 jongeren tussen 16 en 35 jaar deze diagnose. Dat is goed voor 2% van alle kankergevallen, waarvan ongeveer 700 in Wallonië en Brussel.

Wat betekent kanker bij AYA’s?

Kanker op jonge leeftijd komt vaak onverwacht. Je zit midden in je studies, je eerste job of je sportcarrière. Plots verandert alles. Jongeren met kanker stellen zich vaak dezelfde vragen: Hoe vertel ik dit aan mijn ouders? Kan ik blijven studeren of werken? Ziet iedereen dat ik ziek ben? Kan ik nog sporten?

Deze vragen zijn normaal. Ze tonen aan hoe ingrijpend kanker bij AYA’s is, niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en sociaal.

Welke kankers komen het vaakst voor?

De meest voorkomende kankers bij AYA’s verschillen van die bij kinderen of ouderen. Jongeren krijgen vaker te maken met:

  • Lymfeklierkanker
  • Leukemie
  • Teelbalkanker
  • Schildklierkanker
  • Hersentumoren
  • Huidkanker
  • Darmkanker
  • Longkanker

Deze kankers vragen om behandelingen die aangepast zijn aan het lichaam én de levensfase van jonge mensen.

Ondersteuning op maat

De Stichting tegen Kanker biedt betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie over kanker bij AYA’s. Je vindt hier uitleg over behandelingen, tips om met de ziekte om te gaan, en verhalen van andere jongeren.

In verschillende Belgische ziekenhuizen zijn er ook gespecialiseerde AYA-teams. Zij bieden begeleiding op maat: medische opvolging, psychologische steun, hulp bij school of werk, en advies om je sociale leven te behouden.

Je staat er niet alleen voor

Op deze pagina vind je FAQ’s, getuigenissen en praktische tips. Want ook al maakt kanker nu deel uit van je leven, je blijft wie je bent. Je mag blijven dromen, plannen maken en hoop houden.

Ben je niet op de goede plaats?

FAQ

Kanker. Wat voor ziekte is dat precies?

Kanker is een verzamelnaam voor veel verschillende ziekten die iets met elkaar gemeen hebben: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Ons lichaam maakt nieuwe cellen aan om te groeien en beschadigde of verouderde cellen te vervangen. Daarbij kan iets misgaan. Soms faalt het beschermingssysteem om schade aan cellen te herstellen. Dan gaan bepaalde cellen zich chaotisch vermenigvuldigen en kan er een gezwel of tumor ontstaan. Die kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Heb je een kwaadaardige tumor, dan zullen de cellen zich afwijkend gedragen. Het gezwel groeit en de kankercellen kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen. Daar kunnen ze ook groeien of uitzaaien. Wil je weten wanneer een cel een kankercel wordt en welke stadia kanker doorloopt? Surf dan naar onze infopagina’s over kanker.  

Waarom is kanker zeldzaam bij jonge mensen?

Elk jaar krijgen meer dan 70.000 mensen in België te horen dat ze kanker hebben. Daarvan is slechts 2 procent 35 jaar of jonger. In absolute cijfers: elk jaar komen er zo’n 1700 AYA’s bij in België, waarvan 1000 in Vlaanderen. Waarom kanker veeleer zeldzaam is bij jonge mensen? Wel, een kankerproces duurt lang. Er gaan vaak een paar tiental jaar overheen tussen de eerste celbeschadiging en het verschijnen van een kwaadaardige tumor. Daarom is kanker zeldzamer naarmate je jonger bent en heb je des te meer kans om kanker te krijgen, hoe ouder je wordt.