Het ziekenhuis: een fijne plek is het niet echt. Toch maak je er als AYA onvermijdelijk kennis mee. Je komt er voor een doktersafspraak, voor een verblijf met of zonder overnachting. Gelukkig beseft de medische wereld steeds meer dat jouw noden als jongere of jongvolwassene verschillen van de zorgbehoeften van kinderen of oudere volwassenen!
Sinds december 2023 wordt er door de Belgische overheid écht werk gemaakt van AYA-zorg: zorg en nazorg op maat van jonge mensen met kanker. AYA-zorg gaat uit van ‘de jonge mens als geheel’. Ze focust niet alleen op de behandeling van je ziekte, maar houdt ook rekening met de gevolgen van kanker op je persoonlijke leven: je relatie, je school of je werk, je hobby’s, je gemoed…
Details daarover lees je in de nieuwe AYA-overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid. Zes ziekenhuizen (UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel) hebben nu voortaan een AYA-referentieteam om jou en andere AYA’s te begeleiden.
Elk team is samengesteld uit minstens vier AYA-experten: een arts-specialist, een gespecialiseerd verpleegkundige, een sociaal werker en een psycholoog. Die krijgen soms de versterking van een kinesitherapeut, een seksuoloog, een diëtist, een ergotherapeut of een palliatieve zorgverlener. Zij bundelen de krachten en de breinen om hun kennis over jonge mensen met kanker te finetunen. Later delen ze die expertise met andere ziekenhuizen.
Jouw ervaring als AYA nu, bijvoorbeeld jouw verblijf in het ziekenhuis, zal later dus ook toekomstige AYA’s helpen!
Hoe bereid je je voor op een ziekenhuisverblijf met overnachting? Welk team staat in voor je verzorging tijdens zo’n verblijf? En wat mag je niet vergeten voor je weer naar huis terugkeert? Wat moet je regelen om hospitalisatiekosten terugbetaald te krijgen?
Als je kanker hebt, heb je vaak niet de mentale ruimte om alle administratieve verplichtingen aan te gaan. Stichting tegen Kanker neemt je graag een stuk denkwerk uit handen:
Een ziekenhuisverblijf kan erg saai zijn en soms ook een tikkeltje eenzaam. Je zal soms te moe zijn voor bezoek van al je vrienden en familie. Dan kan het helpen om hen op een andere manier bij jou te hebben. Stel een WhatsApp-groepje samen met iedereen die je op de hoogte wil houden – één op één sturen kan natuurlijk ook, maar het kan vermoeiend zijn om telkens dezelfde updates aan iedereen apart te moeten doorgeven.
Je kan je supporters aan de zijlijn vragen naar kijk-, luister-, lees- of doetips die je vanuit je ziekenhuisbed kan opvolgen. Wat zijn hun favoriete series? Welke films moet je hebben gezien? Welke boeken raden ze aan? En wat zijn anti-verveeltips die je vanuit je bed kan doen – denk aan een taal bijleren met DuoLingo bijvoorbeeld. Je kan ook een Spotify-playlist delen waarop mensen opbeurende muziektips aanvullen.