Uiterlijk en zelfbeeld

Uiterlijk en zelfbeeld

Iedereen voelt zich wel eens onzeker over hoe die eruitziet. Dat je je zorgen maakt over je uiterlijk is dus volkomen normaal. Dat betekent niet dat je de sporen die kanker of je kankerbehandeling in één, twee, drie kan aanvaarden. Haren, wimpers en wenkbrauwen die uitvallen, ernstige littekens na een operatie, je huid en haar die er anders gaan uitzien, je gewicht dat verandert: dat is ook niet min. En toch: jij blijft jij, ook als je kanker hebt!

Onderzoek toont aan dat je zelfbeeld, de manier waarop je jezelf ziet en hoe je over jezelf denkt, niet altijd samenhangt met hoe je er daadwerkelijk uitziet. Wat in de eerste plaats dus telt, is hoe je je voelt over je veranderde uiterlijk en hoe je daarmee omgaat.

 

TIPS VOOR EEN POSITIEF ZELFBEELD

Eerst en vooral: het is helemaal oké om te rouwen om het verlies van hoe je eruitzag voor je ziek werd. Afscheid nemen doet pijn, dus waarom zou je geen verdriet mogen voelen? Neem dus je tijd! Dit kan helpen:

  • Hou voor ogen dat veel veranderingen aan je uiterlijk tijdelijk zullen zijn.
  • Ben je bang dat door je behandeling je haren zullen uitvallen, je gewicht veel zal afnemen of toenemen, je huid er valer uit zal zien? Schrijf dan een brief aan jezelf die je kan lezen als dat ook echt gebeurt. Waaraan wil je je toekomstige zelf helpen te herinneren als tegenwicht voor de ‘uiterlijke zorgen’? Vind je het een lastige opdracht? Beeld je dan in dat je de brief aan een vriend of vriendin zou schrijven die hetzelfde zou meemaken.
  • Ga na wat je meer zelfvertrouwen zou kunnen geven. Voel je dat je minder buitenkomt omdat je denkt dat mensen naar je zullen staren? Vraag dan aan familie of vrienden om met je mee te gaan, als ‘buffer tegen de buitenwereld’. Of: zoek hieronder naar verzorgingstips waarmee je je beter in je vel voelt.
  • Merk je dat bovenstaande tips niet helpen? Dat je veranderde uiterlijk je té veel angsten bezorgt? Dat het je tegenhoudt om erop uit te trekken? Deel je zorgen dan met een oncopsycholoog of een andere zorgprofessional. Die kan je helpen om over die hindernissen heen te stappen.
  • In uitzonderlijke gevallen kunnen extreme zorgen over je veranderlijke uiterlijk leiden tot BDD (Body Dysmorphic Disorder), een stoornis in de lichaamsbeleving. Als je eraan lijdt, meen je dat een of meer lichaamsdelen afstotelijk zijn, terwijl dat extreem negatieve zelfbeeld niet in verhouding staat tot een objectief oordeel van buitenstaanders over je lichaam. Door BDD kan je vaak sociaal geïsoleerd raken. Neem ook dan zeker contact op met een oncopsycholoog.

TIPS VOOR LICHAAMSVERZORGING

Goed verzorgd, beter gevoel!

De FAQ’s op deze pagina selecteren al een aantal belangrijke beautytips. Maar voor uitgebreid schoonheidsadvies kan je terecht in de gratis gids Goed verzorgd, beter gevoel! van Stichting tegen Kanker. De handige stappenplannen in woord én beeld helpen je om het mooiste in jezelf naar boven te halen. Ondanks je ziekte!

Download gauw de digitale versie van Goed verzorgd, beter gevoel!

Je verneemt er meteen alles over:

  • haarverzorging
  • gelaatsverzorging
  • lichaamsverzorging
  • je kleurtype en kleren die flatteren
  • je mogelijkheden na een borstoperatie
  • alternatieven om lief te zijn voor je lijf via voeding of beweging

Ben je niet op de goede plaats?

FAQ

Je borst is deels of volledig verwijderd. Wat zijn je opties?

Voor vele meisjes en vrouwen maakt hun boezem deel uit van hun identiteit. Als je een borst deels of volledig verliest door kanker, heeft dat vanzelfsprekend een grote impact op je uiterlijk. Bespreek met de chirurg vooraf je opties. Wil je een prothese of een borstreconstructie? Soms heeft die keuze een invloed op het type operatie. Vraag je ziekenfonds naar de tussenkomst bij elk van die opties. Alvast dit:
  • Gaat je voorkeur naar een prothese? Dan heb je de keuze uit zelfklevende en niet-klevende protheses. De eerste breng je rechtstreeks aan op je lichaam, de laatste past in een zakje van een speciale prothese-bh. In beide gevallen koop je best aangepaste lingerie. Het ziekenfonds komt daar onder bepaalde voorwaarden in tussen. Er bestaan overigens ook zelfklevende siliconentepels voor een natuurlijk effect onder je kleren.
  • Gaat je voorkeur naar een borstreconstructie? Overleg dan met je oncoloog over de mogelijkheden. Soms gebeurt een reconstructie met prothese, soms met levend weefsel. Beide opties hebben voor- en nadelen. In beide gevallen kies je best een extra zachte bh met een luchtkussentje. Je tepelhof kan worden hertekend met een speciale tatoeagetechniek. De tepel zelf kan gereconstrueerd worden, bijvoorbeeld met huid uit de lies.
  • Na een borstkankeroperatie kan je last hebben van lymfoedeem, een zwelling in de hand of arm aan de kant die geopereerd is. Lymfoedeem is pijnlijk en storend. Masseer het vocht zeker niet zelf, maar ga langs bij een kinesist voor lymfedrainage. Door het lymfoedeem ben je ook vatbaarder voor infecties. Extra aandacht voor een goede hygiëne is belangrijk.

Heb je nood aan een massage, een schoonheidsbehandeling of make-upadvies?

  • Stichting tegen Kanker is overtuigd van de kracht van ‘onco-esthetiek’: aangepaste schoonheidsbehandelingen voor mensen met kanker. In 2018 reikte ze Beauty Grants uit aan 26 ziekenhuizen in België. Met die financiële steun voorzien die ziekenhuizen in gratis schoonheidszorg voor mensen met kanker. Zo kan je in het UZGent terecht voor bijvoorbeeld een aangepaste massage of een speciale make-upsessie. Ga hier na of jouw ziekenhuis een Beauty Grant in de wacht sleepte.
  • Sommige ziekenfondsen hebben een aanbod schoonheidsbehandelingen voor mensen met kanker. Ze schakelen daarvoor professionals in die een gespecialiseerde opleiding volgden. Vraag ernaar bij je ziekenfonds!

Verlies je je haar als gevolg van kanker?

  • Dan krijg je in sommige gevallen een tussenkomst van je ziekenfonds voor een pruik.
  • Borstkankerorganisatie Think Pink steunt vrouwen en mannen met borstkanker bij de aankoop van een pruik of een hip mutsje. Het Caring Hat Fund is er voor mensen met kanker die liever een hoed dragen.
  • Wie het financieel moeilijk heeft, kan hulp krijgen bij sommige lotgenotengroepen en inloophuizen. Je kan er gebruikte, schoongemaakte tweedehands pruiken, sjaaltjes of mutsen krijgen.
   

Overweeg je een borstprothese of borstreconstructie?

  • Je ziekenfonds komt financieel tussen.
  • Op protheselingerie geldt een verlaagd btw-tarief. Als een protheseproduct erkend is door het RIZIV geldt er ook een financiële tegemoetkoming.
  • Wie het financieel moeilijk heeft, informeert best even bij een lotgenotengroep of inloophuis uit de buurt. Zij verdelen soms tweedehands borstprotheses of protheselingerie.
   

Waar vind je een gespecialiseerde beautyprofessional?

  • Googel op ‘erkend Kanker Beauty Professional’. Schoonheidsspecialisten en kappers met die titel volgden een opleiding op maat bij het Institute for Professional Care (IFPC).
  • Ook bij schoonheidsspecialisten die via Syntra een opleiding ‘Schoonheidszorgen voor mensen’ met kanker volgden ben je doorgaans in goede handen.
  • Vraag je ziekenfonds naar hun (eventuele) aanbod gespecialiseerde schoonheidsbehandelingen.