Behandeling van nierkanker

Behandeling van nierkanker

Chirurgie

Chirurgie is de meest voorkomende behandeling van nierkanker.

Nefrectomie of verwijdering van de nier houdt gewoonlijk het wegnemen van de aangetaste nier en het omliggende weefsel in. De chirurg kan ook omringende lymfeklieren, de bijnier en sommige bloedvaten verwijderen als ze door de tumorcellen zijn geïnfiltreerd.

In sommige gevallen kan een deel van de nier worden gespaard. Maar gedeeltelijke nefrectomie is slechts mogelijk als de tumor erg klein is.

Immuuntherapie

Immuuntherapie versterkt de werking van het afweersysteem om kankercellen te bestrijden. Voor de behandeling van nierkanker komen verschillende soorten immuuntherapie in aanmerking. Zo kan immuuntherapie na een chirurgische ingreep worden toegepast. Dergelijke adjuvante of aanvullende behandeling is erop gericht eventueel overlevende kankercellen te elimineren.

Met immuuntherapie kunnen ook uitzaaiingen worden behandeld en in bepaalde gevallen wordt deze therapie gecombineerd met doelgerichte therapieën.

Doelgerichte therapieën

Hierbij gaat het om behandelingen die zijn ontwikkeld om de groei of verspreiding van kankercellen te blokkeren. Patiënten krijgen een behandeling op maat die hun kanker raakt op zijn zwakste plek. Doelgerichte therapieën zijn meestal niet genezend, maar kunnen wel de overleving sterk verlengen: soms met maanden, in het beste geval zelfs met jaren. Daarom zijn ze vooral aangewezen bij een niet te opereren of uitgezaaide kanker.

Het belang van een vertrouwensrelatie met personen die je verzorgen

Aarzel nooit om vragen te stellen aan het zorgteam (artsen, verpleegkundigen…) en herhaal je vragen indien nodig, totdat je een begrijpelijk antwoord krijgt. Probeer in dialoog te gaan met je zorgverleners. Zo kun je samen in vertrouwen de best mogelijke beslissingen nemen.