Soorten nierkanker en anatomie

Soorten nierkanker en anatomie

Soorten nierkanker

Er zijn verschillende soorten nierkanker, afhankelijk van het type cellen waaruit de kanker ontstaat:

Niercelcarcinoom

Bij volwassenen is het niercelcarcinoom de meest voorkomende niertumor. Het gaat om ongeveer 80% van de gevallen. De tumor ontwikkelt zich in de nierbuisjes, die deel uitmaken van de nefronen of filtertjes in de nier.

Urotheelcelcarcinoom of overgangscarcinoom

Het urotheelcelcarcinoom ontstaat in het urotheel, de cellaag die de binnenwand van het nierbekken, de urineleiders en urineblaas bedekt. Deze soort nierkanker komt vaak samen met tumoren in de blaas voor.

Nefroblastoom of Wilms-tumor

Nefroblastoom is een zeldzame soort nierkanker, die voorkomt bij jonge kinderen.

 

Anatomie van de nier

Onze nieren maken deel uit van het urinestelsel. Ze bevinden zich aan de achterkant van de maag, links en rechts van de wervelkolom.

De nieren hebben twee functies:

  1. Ze filteren het bloed om afvalstoffen, overtollige zouten en water te verwijderen. Die stoffen komen terecht in de urine. Zo kan de samenstelling van de lichaamsvloeistoffen constant blijven. Urine wordt afgevoerd via de twee urineleiders, urineblaas en plasbuis.
  2. Ze produceren hormonen die een belangrijke rol spelen bij het handhaven van de bloeddruk en de aanmaak van rode bloedcellen.
 

Elke nier bestaat uit twee lagen:

    • de cortex of oppervlakkige laag
    • de medulla of diepe laag

In de medulla bevinden zich ongeveer een miljoen nefronen of kleine filters, waar het bloed doorheen stroomt. Onze nieren filteren ongeveer 7,5 liter bloed per uur. Het water, de zouten, mineralen en suikers, die aldus worden gefilterd, worden grotendeels opnieuw opgenomen en komen weer in de bloedbaan terecht. Alleen afval- en overtollige stoffen worden in de vorm van urine uit het lichaam geloosd.

Elke nier heeft een nierbekken, een holte waarin urine wordt opgevangen. Die vloeit van het nierbekken via de urineleiders naar de urineblaas om ten slotte via de plasbuis het lichaam te verlaten.

Nierkanker ontwikkelt zich meestal in de nefronen of filtertjes in de nieren.