Soorten longkanker en anatomie

Soorten longkanker en anatomie

Soorten longkanker

Men kan twee vormen van longkanker onderscheiden:

  1. Niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) is verantwoordelijk voor ongeveer 85% van de gevallen van longkanker.

Deze kanker kan worden onderverdeeld in verschillende types:

    • bronchiaal adenocarcinoom ontstaat in de kliercellen, vaak in de omgeving van de longen
    • plaveiselcelcarcinoom ontwikkelt zich meestal in de grote centrale bronchi
    • grootcellig carcinoom kan in elk deel van de longen ontstaan
  1. Kleincellig longcarnicoom (SCLC) wordt vastgesteld bij ongeveer 15% van de longkankerpatiënten. De kanker ontwikkelt zich in de neuro-endocriene cellen van de longen.

Beide kankertypes verschillen wat hun verloop en behandelingsrespons betreft.

De soort behandeling hangt af van het type longkanker, evenals van welke moleculaire afwijkingen in de kankercellen worden vastgesteld en van het stadium waarin de kanker zich bevindt.

Anatomie van de longen

De longen vormen een onderdeel van het ademhalingssysteem. Ze bevinden zich in de thorax of borstkas, aan weerszijden van het hart.

Bij de ademhaling spelen de longen een cruciale rol. Ze voorzien het bloed van zuurstof, die bestemd is voor de lichaamscellen, en maken de afvoer van CO2 of koolstofdioxide mogelijk.

De lucht die we inademen, bereikt de longen via achtereenvolgens de neus- of mondholte, de luchtpijp en de bronchi of luchtpijpvertakkingen. Die laatste vertakken zich op hun beurt in bronchioli, de kleinste luchtwegvertakkingen, die uitmonden in de longblaasjes. Elke long telt enkele miljoenen longblaasjes. CO2 wordt er afgegeven aan de lucht, terwijl zuurstof wordt opgenomen door het bloed.