Koude rijst- en kiphap

Koude rijst- en kiphap

Deze koude risotto met kip is speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker, vooral bij misselijkheid. Omdat het gerecht koud wordt gegeten, is het vaak beter verdraagbaar. De zachte textuur en milde smaken maken het tot een troostrijke en evenwichtige maaltijd.

Ingrediënten

  • 500 g rijst
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 lookteen
  • 4 kippenbillen of aantal kippenvleugels
  • 500 ml tomatensap
  • Verse of gedroogde tijm, salie, rozemarijn
  • Vetstof

Voorbereiding

Snijd de ui en courgette in kleine blokjes. Fruit de ui in wat vetstof, voeg dan de knoflook, courgette, gepelde tomaten, tomatensap en kruiden toe. Laat enkele minuten sudderen.
Voeg de rijst toe aan het mengsel. Laat koken en roer regelmatig. Voeg indien nodig wat bouillon toe. Giet overtollig vocht af zodra de rijst gaar is.
Kook de kippenbouten of vleugels apart. Kruid met zout en peper. Laat volledig afkoelen voor je ze aan de rijst toevoegt.
Meng de koude rijst met de afgekoelde kip. Meng geen warme en koude ingrediënten, want dat kan misselijkheid veroorzaken. Dit gerecht kan ook in kleine porties als tussendoortje worden gegeten.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Op zoek naar een andere zachte en voedzame maaltijd ? Probeer dan zeker onze havermoutpap verrijkt met banaan en noten – ideaal als ontbijt of energierijk tussendoortje.

Meer inspiratie