Muffins van ei, courgette & tijm

Muffins van ei, courgette & tijm

Deze hartige muffins zijn een uitstekende keuze voor een lichte maaltijd of voedzaam tussendoortje. Tijm staat bekend om zijn krampstillende eigenschappen en helpt bij spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid. Deze muffins zijn eenvoudig te bereiden en bijzonder geschikt voor mensen met kanker, vooral bij verminderde eetlust of smaakveranderingen.

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 5 ml water
  • Peper van de molen
  • 2 eieren
  • 2 el gruyèrekaas
  • Een beetje bloem
  • 10 tijmblaadjes
  • Gejodeerd zout

Voorbereiding

Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en schil ze. Snijd ze in de lengte in vieren en vervolgens in kleine driehoekjes
Doe ze in een kookpot met 5 ml water en laat 5 minuten zachtjes koken.
Bestuif de muffinvormpjes lichtjes met bloem zodat het beslag niet blijft plakken. Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de eieren los in een kom. Voeg een snufje gejodeerd zout en peper naar smaak toe. Hak de tijmblaadjes fijn en meng ze onder de eieren.
Voeg de gekookte courgettes toe aan het eimengsel en meng goed. Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes. Bak ongeveer 10 minuten in de oven tot de muffins goudbruin zijn.
Bestrooi de muffins na het bakken met geraspte gruyèrekaas. Serveer ze warm of koud, afhankelijk van je voorkeur.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Zin in een ander hartig en licht verteerbaar recept? Probeer dan zeker onze zalm-ei terrine, een zachte en smakelijke variatie.

Dit is een recept van Safae Metmari, tijdens haar stage diëtiek aan de Iris Ziekenhuizen Zuid, voor de Hogeschool Lucia de Brouckère in Brussel.

Meer inspiratie