Virtueel labobezoek Marie-Madeleine Dolmans

Virtueel labobezoek Marie-Madeleine Dolmans

Dinsdag 10 november 2020

Kanker en behoud van vruchtbaarheid

Stichting tegen Kanker organiseert elk najaar bezoeken in een aantal universitaire onderzoekslaboratoria. Daarmee willen we onze donateurs op het terrein laten kennismaken met het dagelijkse werk van de onderzoekers die Stichting tegen Kanker, dankzij uw vrijgevigheid, financieel steunt.

Dit jaar vinden de laboratoriumbezoeken virtueel plaats via Facebook Live. Op die manier kan iedereen op een volkomen veilige manier deelnemen, in lijn met de mogelijk nog geldende gezondheidsmaatregelen en lekker praktisch van thuis uit. 

Dinsdag 10 november 2020 Professor Marie-Madeleine Dolmans (UCL): Kanker en behoud van vruchtbaarheid.

Dankzij de grote vooruitgang die in de oncologie werd geboekt, zijn er steeds meer vrouwen die kanker overleven. Bepaalde vormen van chemo- en radiotherapie kunnen er echter toe leiden dat de eierstokken niet meer functioneren, met vroegtijdige menopauze en onvruchtbaarheid tot gevolg.

Cryopreservatie van eierstokweefsel voordat een kankerbehandeling wordt toegediend, vormt een unieke strategie om de vruchtbaarheid te vrijwaren van prepuberale of jongvolwassenen patiëntes die geen tijd hebben om eierstokstimulatie te ondergaan om rijpe eicellen te laten invriezen. In België hebben al meer dan 1.200 patiëntes eierstokweefsel laten invriezen. Bij vroegtijdige menopauze worden de eierstokfragmenten na remissie ontdooid en teruggeplaatst om de vruchtbaarheid van deze patiëntes te herstellen.

Andere RESSOURCES