Stoppen met roken

Stoppen met roken

Hoeveel tabak je ook gebruikt en hoelang je al rookt, je gezondheid eindigt als de grote winnaar als je met roken stopt. Zodra je stopt, start je lichaam met zijn herstel. Al op korte termijn profiteer je van de positieve effecten. Je bloeddruk en hartslag gaan omlaag, je kan meer zuurstof opnemen, en je smaakt en ruikt beter. Op lange termijn ervaar je nog meer voordelen, zoals een verminderd risico op kanker en andere ernstige ziektes. Je levensverwachting en levenskwaliteit nemen toe.

Zelfs als je al ziek bent of jarenlang gerookt hebt, is het niet te laat om te stoppen. Je longschade herstelt mogelijk niet helemaal, maar zal in elk geval niet toenemen.

Denken dat het geen zin meer heeft, is onjuist. Stoppen met roken verlengt niet alleen je leven, maar verbetert ook je levenskwaliteit tijdens én na de behandeling.

Een rookvrij leven is dus altijd de moeite waard

  • de kankerbehandeling is efficiënter
  • je loopt minder risico om een secundaire kanker te ontwikkelen
  • je operatiewonden genezen sneller en je pijnstillers werken beter
  • je lichamelijke conditie verbetert (en dat heeft een positieve invloed op het verloop van de ziekte)

Je kan in je eentje stoppen, heel wat rokers zijn je al voorgegaan. Stoppen met roken kan moeilijk zijn en misschien zijn er meerdere pogingen nodig, maar er is hulp beschikbaar!

Met steun verdrievoudig je je slaagkansen

Laat je gratis begeleiden door een van de professionele tabakologen van Tabakstop, een  dienst  van Stichting tegen Kanker. Deze begripvolle en geduldige hulpverleners zijn gratis te bereiken op het nummer  0800 111 00 en helpen je om te stoppen met roken. Meer informatie op tabakstop.be

Neem deel aan de Buddy Deal, de jaarlijkse mei-campagne van Stichting tegen Kanker. Je gaat dan de uitdaging aan om te stoppen met roken met steun van een buddy uit je omgeving. Afspraak op buddydeal.be