Soorten schildklierkanker en anatomie

Soorten schildklierkanker en anatomie

Soorten schildklierkanker

Er zijn verschillende soorten schildklierkanker. Hun benaming hangt af van het type cel waaruit de kanker ontstaat, en van hun specifieke kenmerken.

    • Papillair schildkliercarcinoom is de meest voorkomende schildklierkanker (ongeveer 75% van de gevallen) en kan op bijna elke leeftijd voorkomen. Deze vorm van schildklierkanker ontstaat uit de follikelcellen van de schildklier. De prognose is over het algemeen gunstig, want de kans op genezing is groot.
    • Folliculair schildkliercarcinoom komt minder vaak voor (ongeveer 15% van de gevallen), meestal tussen 30 en 70 jaar. Deze vorm van schildklierkanker ontstaat net zoals papillair schildkliercarcinoom uit de follikelcellen van de schildklier. De prognose is iets minder gunstig dan bij papillair schildkliercarcinoom, maar over het algemeen is deze vorm ook goed te behandelen.
    • Medullair schildkliercarcinoom is een zeldzame vorm van schildklierkanker (ongeveer 5% van de gevallen), en komt op alle leeftijden voor. Deze vorm van schildklierkanker ontstaat uit de C-cellen van de schildklier. De prognose is minder gunstig dan bij papillair of folliculair schildkliercarcinoom.
    • Anaplastisch schildkliercarcinoom is een zeldzame vorm van schildklierkanker (minder dan 5% van de gevallen), en komt doorgaans boven de 65 jaar voor. Het is een agressieve kanker, met een slechte prognose.

Anatomie van de schildklier

 

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier aan de voorzijde van de hals, voor het strottenhoofd. Ze bestaat uit twee kwabben, opgebouwd uit follikels (blaasjes) en gelegen aan weerszijden van de luchtpijp.

Als onderdeel van het endocriene systeem produceren de follikelcellen schildklierhormonen uit jodium en tyrosine. Deze hormonen reguleren de basisstofwisseling van het lichaam en spelen een belangrijke rol bij de groei en het goed functioneren van heel wat vitale functies.

De C-cellen tussen de schildklierfollikels produceren het hormoon calcitonine, dat de afbraak van het botweefsel afremt.