Behandeling van pancreaskanker

Behandeling van pancreaskanker

Chirurgie

Kan de tumor volledig worden verwijderd, dan is chirurgie de voorkeursbehandeling voor alvleesklierkanker. Ook de plaats en omvang van de tumor spelen hierbij een rol. Ten slotte moet de algemene gezondheidstoestand van de patiënt dergelijke ingreep toelaten. Men spreekt dan van curatieve chirurgie.

Chirurgie kan ook worden overwogen om een deel van de tumor te verwijderen, zodat de patiënt minder last heeft van pijn en andere symptomen. Dan gaat het om palliatieve chirurgie.

Plaatsing van een prothese of stent

Als de tumor de galwegen samendrukt, kan daar een prothese worden geplaatst. Dat gebeurt door endoscopie, via de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Zo wordt de doorstroming van gal naar de darm verbetert, wat de levenskwaliteit van de patiënt ten goede komt.

Chemotherapie (neoadjuvant, adjuvant, palliatief)

Neoadjuvante chemotherapie is een preventieve behandeling die vóór een chirurgische ingreep wordt toegepast. De therapie kan aangewezen zijn als de tumor te groot is of zich in een ongunstige positie bevindt. Het doel is de omvang van de tumor en het contact met de bloedvaten te verminderen om de latere ingreep te vergemakkelijken.

Adjuvante chemotherapie wordt preventief na de chirurgische ingreep gegeven om de kans op de terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk te maken. Het doel is alle kankercellen die overblijven nadat de tumor is verwijderd, te elimineren en zo het risico op herval te beperken.

Palliatieve chemotherapie is aan de orde als de kanker te ver gevorderd is en de tumor niet kan worden verwijderd. Het doel is om het woekeren van de kankercellen zoveel mogelijk te vertragen, de pijn te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Chemoradiotherapie (neo-adjuvant)

Dankzij de combinatie van chemotherapie en radiotherapie kan de effectiviteit van de behandeling worden vergroot. Meestal is deze behandeling neo-adjuvant, omdat ze vóór een chirurgische ingreep wordt toegepast. Het doel is om de omvang van de tumor te verkleinen. 

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten antikankermedicijnen die doelgericht de groei van kankercellen afremmen of stoppen.

L'importance d’une relation de confiance avec ceux qui vous soignent

N’hésitez jamais à interroger l’équipe soignante (médecins, infirmières et autres soignants) et à répéter vos questions si nécessaire, jusqu’à obtenir une réponse compréhensible. Construisez un véritable dialogue avec vos soignants. Cela vous permettra de prendre, de commun accord et en toute confiance, les meilleures décisions possibles.