Soorten pancreaskanker en anatomie

Soorten pancreaskanker en anatomie

Soorten pancreaskanker

Er zijn verschillende soorten pancreaskanker of alvleesklierkanker. Hun benaming hangt af van het celtype waaruit de kanker ontstaat:

Adenocarcinoom is de meest voorkomende alvleesklierkanker. Dit kankertype ontstaat in de pancreaslobjes die spijsverteringsenzymen produceren. In meer dan 90% van de gevallen van alvleesklierkanker gaat het om adenocarnicoom. De tumor ontstaat in de kliercellen van de wand van de alvleesklierkanalen en breidt zich vervolgens uit naar nabijgelegen weefsels.

Neuro-endocrien carcinoom ontstaat in endocriene cellen. Dat zijn cellen die voornamelijk hormonen zoals insuline en glucagon produceren. Bij minder dan 5% van de alvleesklierkankers gaat het om neuro-endocriene tumoren. Ze ontwikkelen zich ook minder snel dan een adenocarnicoom.

Andere vormen van alvleesklierkanker, waaronder acinaire tumoren, pancreatoblastoom en oncocytoom, komen zelden voor.

Anatomie van de pancreas

De alvleesklier bevindt zich achter de maag en maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel. Het is een gemengde klier, met een dubbele afscheidingsfunctie.

De twee functies van de alvleesklier:

  1. De uitwendige afscheiding van spijsverteringsenzymen. Dat zijn de sappen die betrokken zijn bij de vertering van voedsel en de opname van vetten, suikers en eiwitten.
  2. De inwendige afscheiding van hormonen, voornamelijk insuline en glucagon, ten behoeve van de koolhydraatstofwisseling. Beide hormonen komen vrij in de bloedbaan en houden de bloedsuikerspiegel onder controle.