Behandeling van leverkanker

Behandeling van leverkanker

Chirurgie

Bij chirurgie wordt de lever gedeeltelijk of helemaal verwijderd. In het laatste geval wordt vervolgens een levertransplantatie verricht.

Gedeeltelijke verwijdering van de lever

Als de tumor in een vroeg stadium wordt vastgesteld en de locatie ervan het toelaat, verwijdert men bij een ingreep doorgaans alleen het deel van de lever waarin de tumor zich bevindt. Dat kan uitsluitend als er geen verband is tussen de kanker en levercirrose.

Totale verwijdering van de lever en levertransplantatie

Levertransplantatie is de meest doeltreffende behandeling van zowel leverkanker als -cirrose. De lever wordt volledig verwijderd en vervangen door een gezond orgaan van een donor. Het is een invasieve ingreep, die een nauwgezette voorbereiding vergt, en na afloop een behandeling met immunosuppressiva vereist voor de rest van het leven van de patiënt.

Percutane tumorvernietiging

De vernietiging van de tumor door de huid heen is een alternatief voor een chirurgische ingreep. Als hun locatie ervoor geschikt is, kunnen kleine tumoren worden vernietigd met behulp van een sonde. Hierbij gebruikt men thermische vernietigingsmiddelen zoals radiofrequentie en cryotherapie, ofwel chemische middelen zoals alcohol.

Gerichte radiotherapie

Deze vorm van radiotherapie bestaat uit een hoge dosis uitwendige bestraling van het kleine gebied waar de tumor zich bevindt.

Chemo- of radio-embolisatie

Embolisatie houdt in dat de arts bepaalde stoffen injecteert om de bloedtoevoer naar kankercellen in de lever te blokkeren of te verminderen. Hierdoor stopt de tumor met groeien. Bij chemo-embolisatie wordt de bloedtoevoer naar de tumor afgesloten, waarna onmiddellijk plaatselijk chemotherapie wordt toegepast door celdelingremmende medicatie te injecteren.

Radio-embolisatie gebeurt door via de slagader die de lever voedt, radioactieve bolletjes in de levertumor te spuiten. Ze geven daardoor hun straling dicht bij de tumor af en vernietigen er de kankercellen. Beide behandelingen worden uitgevoerd als er meerdere en/of grote tumoren zijn vastgesteld, en op voorwaarde dat transplantatie, chirurgie en radiofrequentie niet mogelijk zijn.

Doelgerichte therapieën en immuuntherapie

Bij doelgerichte therapieën worden geneesmiddelen voorgeschreven om de groei of verspreiding van tumoren te blokkeren. De medicatie richt zich op specifieke afwijkingen in kankercellen of de mechanismen die hun ontwikkeling en verspreiding bevorderen.

Immuuntherapie is een behandeling met medicijnen die het natuurlijke afweersysteem helpen om kankercellen te herkennen en vernietigen. Deze geneesmiddelen werken niet rechtstreeks in op de tumor, zoals bij chemotherapie, maar zijn gericht op het afweersysteem van de patiënt. In bepaalde stadia van de behandeling kunnen doelgerichte therapie en immuuntherapie afzonderlijk of in combinatie met elkaar worden uitgevoerd.

Het belang van een vertrouwensrelatie met personen die je verzorgen