Diagnostische tests leverkanker

Diagnostische tests leverkanker

Bloedonderzoek  

Via een bloedtest kan de aanwezigheid van het eiwit alfa-foetoproteïne als tumormarker worden gecontroleerd. Een significante toename van dit eiwit kan verband houden met leverkanker.

Medische beeldvormingstechnieken

Verschillende beeldvormingstechnieken kunnen ernstige en minder ernstige letsels in de lever tonen.

    • Echografie: een onderzoekstechniek waarbij men ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven gebruikt om anatomische structuren in beeld te brengen. De geluidsgolven worden door een sonde uitgestuurd in het lichaam en door verschillende lichaamsweefsels gereflecteerd. Nadat de sonde de gereflecteerde geluidsgolven heeft opgevangen, zet de computer ze om in zwart-wit beelden die op een scherm kunnen worden bekeken. Dit eenvoudige en pijnloze onderzoek maakt geen gebruik van röntgenstralen en is dus onschadelijk.
    • CT-scan: net zoals bij radiografie wordt bij een CT-scan röntgenstraling gebruikt. Elk lichaamsdeel kan met een CT-scan gedetailleerd in kaart gebracht worden. De CT-scanner ziet eruit als een smalle tunnel. Als je daarin ligt, worden via röntgenstralen bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt die op en vervolgens zet de computer de signalen om in 3D-beelden. Deze beelden tonen een dwarsopname van het lichaam of de onderzochte lichaamsdelen.
    • MRI (Magnetic Resonance Imaging): bij MRI wordt niet gebruik gemaakt van röntgenstraling, maar van sterke magneetvelden en radiogolven om organen en andere lichaamsweefsels gedetailleerd in kaart te brengen. Terwijl je in een tunnel ligt, wekt het MRI-toestel bepaalde signalen in het lichaam op. Met behulp van een antenne vangt de computer deze signalen op. Ze worden vervolgens verwerkt tot een afbeelding, die een doorsnede van het gescande lichaamsdeel of orgaan toont. MRI kan als aanvulling van een CT-scan worden uitgevoerd om een verdacht letsel te helpen identificeren of om te bekijken of er sprake is van uitzaaiingen of metastases in bloedvaten, lymfevaten, galwegen of andere organen.

Biopsie

Bij een biopsie wordt een stukje verdacht weefsel chirurgisch verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke of algemene verdoving. Het monster wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd om te worden onderzocht. Zo kan een kankerdiagnose met zekerheid worden gesteld.