Risicofactoren van mesothelioom

Risicofactoren van mesothelioom

Asbest

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit buitengewoon fijne vezels. Het werd frequent gebruikt in de bouw en de industrie omwille van zijn brandwerende eigenschappen en zijn kwaliteiten inzake thermische en akoestische isolatie.

Wanneer iemand asbestvezels inademt, kunnen die de kleinste luchtwegen in de longen en de pleura bereiken. Als ze worden opgehoest en vervolgens ingeslikt, kunnen de asbestvezels ook het peritoneum binnendringen.

Mesothelioom manifesteert zich 15 tot 40 jaar nadat een persoon aan asbest is blootgesteld. Hierdoor neemt de incidentie van mesothelioom toe met de leeftijd. Omdat beroepen waarbij asbest wordt verwerkt, meestal door mannen worden uitgeoefend, worden zij vaker getroffen door deze ziekte dan vrouwen.

Meer informatie over de gezondheidsrisico’s van asbest.

Ioniserende straling

Mensen die bestraling ter hoogte van borst of buik hebben ondergaan voor de behandeling van kankertypes zoals lymfeklier-, borst en longkanker, hebben een verhoogd risico op mesothelioom.

Beroepsmatige blootstelling aan andere schadelijke stoffen

Blootstelling aan andere natuurlijke of industriële vezels (keramiek), het metaal beryllium en bepaalde chemische kankerverwekkende stoffen verhoogt ook het risico op mesothelioom.

Roken

De combinatie van roken en blootstelling aan asbest verhoogt de kans om bepaalde soorten longkanker te krijgen. Rokers die in contact zijn geweest met asbest lopen daarom een groter risico.

Erfelijke aanleg

Onderzoek toont aan dat een mutatie in het BAP1-gen verantwoordelijk is voor ongeveer 1% van de mesothelioomgevallen. Hierbij kan het risico op de ziekte van ouder op kind worden doorgegeven.