Hummus

Hummus

Hummus is een klassieker uit de Midden-Oosterse keuken. Deze traditionele versie op basis van kikkererwten is niet alleen lekker, maar ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Dankzij de zachte textuur en de hoge voedingswaarde is deze spread ideaal voor mensen met kanker, vooral bij vermoeidheid of verminderde eetlust.
Sla
Sla
Vegetarisch
Vegetarisch
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 250 g kikkererwten (24u weken in koud water!) (of in blik of bokaal)
  • 4 kleine ui (of 2 grote)
  • 4 lookteentjes (heel en gepeld)
  • 75 g tahini (sesampasta, supermarkt of biowinkel) (optioneel)
  • 100 ml vers citroensap
  • Olijfolie
  • 10 ml witte wijnazijn
  • Beetje zout

Voorbereiding

Gebruik je gedroogde kikkererwten? Laat ze dan 24 uur weken in koud water. Giet af en kook ze samen met de uien en knoflook in een grote pot met water. Gebruik je kikkererwten uit blik? Spoel ze dan goed af en ga meteen naar de volgende stap.
Laat 25 minuten tot 1 uur sudderen tot ze zacht zijn. Voeg pas op het einde zout toe.
Doe de gekookte kikkererwten, uien, knoflook, tahini, citroensap, azijn, een scheutje olijfolie en een snufje zout in een blender. Mix tot een gladde, romige massa. Proef en pas de smaak aan indien nodig.
Serveer de hummus met rauwe groentjes, volkorenbrood of gegrilde groenten. Je kunt ook variëren met kruiden zoals komijn of curry, of extra ingrediënten toevoegen zoals rode biet of pompoen.

Dit is een recept van chef Cathy Goyvaerts van Wonderworld, dat ze bereidde tijdens een ‘veggiedemo’ rond vegetarisch broodbeleg van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) voor de collega’s van Stichting tegen Kanker.

Zin in een herfstige variatie? Dan ga je onze pompoenhummus met bruin brood ook heerlijk vinden – zacht, kleurrijk en voedzaam.

Meer inspiratie